Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Štěpničkovou postihl tragický osud jejích hrdinek

Kultura

  12:00
PRAHA - Již jako sedmnáctiletá hrála na prknech Národního divadla a krátce nato už šla tato energická blondýnka se slovansky krásnou tváří a uhrančivýma očima z role do role. Po válce však herečka Jiřina Štěpničková, od jejíhož narození uplyne 3. dubna 100 let, upadla v nemilost režimu a po nezdařeném pokusu o emigraci byla odsouzena za vlastizradu a strávila deset let ve vězení.

Jiřina Štěpničká ve filmovém kostýmu filmu "Jedenácté přikázání" - zkouška před filmovým plesem (1940). foto: ČTK

Tragické zklamání jí tehdy připravilo několik kolegyň z vinohradského divadla, které podepsaly petici požadující pro ni v procesu trest smrti. "Ona role přímo žila. Bylo v tom srdce, navíc měla líbezný projev a krásnou mluvu," vzpomněl na svou talentovanou kolegyni herec Radovan Lukavský.

ČTĚTE TAKÉ:

Štěpničková, k jejímž nejslavnějším rolím patří Maryša (ve filmu i na divadle) či Viktorka z filmu Babička, hrála většinou postavy tragické, zpočátku nešťastně zamilované venkovské dívky. Ztvárnila ale i řadu rolí žen, jež se nepřízni osudu energicky postavily a díky činorodosti a smyslu pro humor statečně obstály. Taková byla Jiřina Štěpničková i v životě.

Život Jiřiny Štěpničkové

Narodila se 3. dubna 1912 v Praze.

Již od malička se věnovala sportu - výborně hrála tenis, lyžovala, jezdila na kanoi.

Přes rozhodnutí otce, aby šla studovat obchodní akademii, tajně složila zkoušky na konzervatoř. Když se to otec po roce dozvěděl, musela odejít z domova.

Od roku 1928 hrála v Osvobozeném divadle, než jako sedmnáctiletá napsala dopis s žádostí o přijetí šéfovi činohry Národního divadla. A dostala šanci. Po hostování získala v osmnácti letech na první scéně angažmá.

Záhy upoutala pozornost diváků i kritiky, která o ní mimo jiné napsala, že ženy v jejím podání v sobě nesou jakési tragické předurčení.

U filmu debutovala v roce 1931 ve snímcích Muži v ofsajdu a frašce Miláček pluku, zahrála si i v komediích Hrdinný kapitán Korkorán či Jedenácté přikázání.

Oslnila rolí Maryši - v ND poprvé v roce 1933 a dva roky nato i v její filmové verzi, která získala ocenění na festivalu v Benátkách.

Ve čtyřiadvaceti odešla do Městských divadel pražských, kam tehdy patřilo i Divadlo na Vinohradech, na jehož prknech působila až do roku 1951. Zároveň dál točila filmy, nikdy však nehrála za okupace v německém filmu. Přesto po válce upadla v nemilost. A ani v divadle už mnoho příležitostí nedostala.

V roce 1947 pobývala krátce v Londýně, kde se jí v dubnu narodil syn Jiří, za jehož otce malíře Jana Samce se v Anglii krátce předtím provdala v jeho nepřítomnosti na velvyslanectví. Manželství ale nemělo dlouhého trvání a posléze bylo rozvedeno.

Nezdařená emigrace

Osudný se Jiřině Štěpničkové stal rok 1951, kdy dostala dopis, v němž jí režisér František Čáp, s nímž za války natočila několik filmů, vyzýval, aby za ním utekla do západního Německa, a nabízel jí tam práci. Herečka se k tomuto zoufalému kroku odhodlala a v říjnu 1951 se se čtyřletým synkem vydala ilegálně překročit hranice. Netušila, že jde o zinscenovanou past tajné policie - dopis byl falešný a převaděč byl nastrčený agent.

Ve vykonstruovaném procesu se ji snažili odsoudit za špionáž a v prosinci 1952 pro ni prokurátorka žádala trest nejvyšší. K tomu využila i vynucenou petici z vinohradského divadla, kterou podle vzpomínkové knihy herečky Vlasty Chramostové z roku 1999 podepsaly herečky Světla Amortová, Soňa Neumannová, Světla Svozilová a Jarmila Švabíková. Štěpničková byla nakonec odsouzena za vlastizradu k 15 letům vězení. V roce 1960 byla podmínečně propuštěna.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Ještě než ale byla v roce 1968 rehabilitována, sháněla jen těžko práci ve svém oboru. Až po dlouhých přímluvách dostala na podzim 1961 angažmá v divadle v Kladně a od další sezony hrála v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého. Hrála také v řadě televizních filmů a v několika seriálech.

Jiřina Štěpničková zemřela 5. září 1985 v Praze. Na podzim téhož roku začal režisér Evžen Sokolovský natáčet televizní seriál o Klementu Gottwaldovi, v němž hlavní roli vytvořil její syn Jiří Štěpnička. Prý měl roli povinně "přišitou".

Autoři: ,