Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Historkám Seasick Steva věřit nemusíme, jeho hudbu se ale vyplatí poslouchat

Seasick Steve (Praha, Lucerna Music Bar, 2019) foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Do pražského Lucerna Music Baru se 17. května vrátí bluesový hudebník a hvězda hned dvou ročníků Colours of Ostrava, v Norsku žijící Američan Seasick Steve. V duu se svým stálým sparingpartnerem, bubeníkem Danem Magnussonem, přiveze jako vždy pořádnou porci syrového, ničím nepřikrášleného blues, vycházejícího z hlubokých mississippských kořenů.
  10:00

S touto hudbou se ovšem Seasick Steve (rodným jménem Steven Gene Leach) „nenarodil“, jako většina představitelů této hudby, ale dopracoval se k ní dlouhým vývojem. Pochází z Kalifornie, prožil zde kulturní i společenský rozkvět na konci šedesátých let, profesionálně se věnoval hudbě jako instrumentalista i producent.

K Seasick Steveovi patří řada neuvěřitelných historek, které o svém životě velmi rád vypráví - je v tom trochu herectví i trochu klasického bluesmanského pábení. Jisté je, že ne všechny historky o jeho celoživotním tuláctví, životě „on the road“ a muzikantství bez jakéhokoli školeného základu asi nejsou vždy úplně pravdivé.

To ale není vůbec podstatné, Steveova hudba je důvěryhodná a strhující. Dokázala okouzlit i takové persony jako Nicka Cavea nebo Johna Paula Jonese (ex-Led Zeppelin), kteří s ním spolupracovali na nahrávání. A hluboké pochopení bluesové prapodstaty Seasick Steve potvrdil posledním zcela sólovým a zcela akustickým „covidovým“ albem Blues in Mono.

Autor: