Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hollywoodské hvězdy podpořily stávku scenáristů, odborářům darovaly miliony

Arnold Schwarzenegger (14. května 2023, Los Angeles) foto: Profimedia.cz

Řada hollywoodských hereckých hvězd finančně podpořila odborový svaz SAG-AFTRA, jenž sdružuje stávkující herce. V nouzovém fondu určeném pro herce ve finanční tísni, kteří už by si nemohli dovolit dále platit každodenní výdaje, je podle organizace přes 15 milionů dolarů (asi 332 milionů korun).
  19:05

Řada známých herců a hereček věnovala do fondu dary ve výši milion dolarů (asi 22 milionů korun) a více, podle SAG-AFTRA to byli George Clooney, Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lopezová, Julia Robertsová, Arnold Schwarzenegger, Meryl Streepová, Ryan Reynolds, Hugh Jackman, Nicole Kidmanová, Dwayne Johnson, Ben Affleck, Blake Lively či Oprah Winfreyová.

„Mám to velké štěstí, že si mohu dovolit podpořit ty, kteří budou dlouho strádat, aby ustáli boj proti Goliášovi. Těm mocným korporacím, které se snaží z naší profese vysát lidskost, lidskou důstojnost i lidi samotné, se postavíme společně,“ uvedla v prohlášení Streepová.

Clooney ve středu řekl, že herci „jsou připravení usednout zpět k jednacímu stolu a uzavřít se (svazem filmových studií a streamovacích společností) AMPTP férovou dohodu“. „Ale než se tak stane, budu dál hrdě podporovat organizaci SAG-AFTRA a své kolegy, kteří v tento historický moment strádají,“ dodal Clooney.

SAG-AFTRA sdružuje na 160 tisíc herců a dalších profesionálů z mediálního a zábavního průmyslu. Členové svazu se stávkou v červenci připojili ke scenáristům, kteří protestní akci začali už v květnu. Herci i scenáristé usilují o vyšší odměny, lepší pojištění nebo záruky týkající se umělé inteligence.

Do sdružení AMPTP patří největší studia jako Walt Disney Studios, Universal Studios, Sony Pictures, Paramount Pictures i velké streamovací platformy jako Netflix, Amazon nebo Apple TV+.

Stanice CNN v úterý informovala, že studia požádala sdružení scenáristů (WGA), aby jeho zástupci usedli k jednacímu stolu. Pokud tak učiní, půjde o první jednání od začátku stávky před téměř sto dny. Jednání s herci zatím plánovaná nejsou.

Souběžná stávka hollywoodských herců a scenáristů je první od roku 1960 a v posledních týdnech stále více vychází najevo, jak významnou událostí pro hollywoodskou kulturní produkci je: ochromuje produkci filmů, seriálů i televizních pořadů a odkládají se kvůli ní udílení různých cen.

13. července 2023

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...