Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Hrabal s pěnou. Menzel vyhlásil v Maďarsku soutěž pro filmaře

Slovensko

  17:00
BUDAPEŠŤ - Ještě populárnější než doma je podle režiséra Jiřího Menzela v Maďarsku spisovatel Bohumil Hrabal.

Režisér Jiří Menzel foto: MAFRA - Jiří Salik Sláma

Můj pes Killer zabodoval

Mezinárodní filmový festival Titanic měl na programu 74 filmů maďarské i mezinárodní provenience. Titanic je od roku 2005 soutěžním festivalem. Soutěže se účastnilo 10 filmů včetně snímku Můj pes Killer režisérky Miry Fornay, kterou organizátoři ve festivalových dokumentech představili jako „maďarskou a také ze Slovenska“. Můj pes Killer vyrobený v česko-slovenské koprodukci si odnesl zvláštní cenu poroty. Hlavní cenu festivalu získal australsko-německo-britský snímek režisérky Cate Shortland s názvem Lore – dramatický a intimní příběh čtrnáctileté dívky Lore odehrávajcí se na sklonku druhé světové války v Německu.

Režisér Jiří Menzel byl předsedou mezinárodní poroty na jubilejním 20.ročníku mezinárodního filmového festivalu Titanic, který se konal od 5. do 13.dubna v Budapešti. Přehlídka současných českých filmů byla společně s promítáním irských filmů jedním z hlavních lákadel programu festivalu.

Během svého vystoupení v budapešťském Design Center WAM Menzel vyhlásil filmovou soutěž, kterou připravilo České centrum Budapešť ve spolupráci s maďarským festivalem krátkých filmů BUSHO k nadcházejícím stým narozeninám Bohumila Hrabala v roce 2014.

Do soutěže s maďarským titulem HRABAL HABBAL (česky: Hrabal s pěnou) nebo anglickým HRABAL PUBLISHED se mohou hlásit profesionálové i amatéři s krátkometrážními snímky inspirovanými motivy z Hrabalova života a díla - v kategoriích fikce, animace, experimentální, hudební, video, dokument. Uzávěrka soutěže bude v lednu 2014 a vyhodnocení zaslaných prací provede mezinárodní porota složená z překladatelů a filmařů. Vyhlášení vítězů se uskuteční souběžně s prezentací projektu Hrabaliana 28. března 2014 v Budapešti.

Hrabalova galaxie

Jiří Menzel při příležitosti vyhlášení soutěže mimo jiné uvedl, že Hrabal je podle jeho soudu v Budapešti ještě populárnější než doma. „My Češi mluvíme skromně o Hrabalově světě, zatímco v Maďarsku má mistr celou galaxii“, řekl Menzel v narážce na výstavu zvanou Momentky z Hrabalovy galaxie, která už několik let putuje po maďarských městech. Podmínky soutěže i formuláře přihlášek lze nalézt v angličtině na stránkách festivalu krátkých filmů BUSHO: www.busho.hu.

Autor: