Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Hříšnicím v podání Peckové požehná v Rudolfinu kardinál Duka

Kultura

  12:00
PRAHA - Mezzosopranistka Dagmar Pecková dnes ve Dvořákově síni pražského Rudolfina za doprovodu PKF-Prague Philharmonia s dirigentem Aleksandarem Markovičem představí nové album s názvem Hříšnice. Všechny árie nového projektu Peckové jsou áriemi hříšnic jako jsou Máří Magdalena, Herodias, Dalila, Médea, Elektra či Salomé. Nahrávce požehná kardinál Dominik Duka.

Dagmar Pecková. Fotografie k novému albu Hříšnice. foto: Petr Kurečka

Stejně jako na nové nahrávce i na pražském koncertě společně s Peckovou vystoupí sopranistka Ivana Veberová v roli Elektry ve Straussově stejnojmenné opeře a slovenský basista Peter Mikuláš jako Herod v závěrečné scéně z Mariottovy opery Salomé. V plánu jsou i další koncerty včetně účasti na několika hudebních festivalech.

Dagmar Pecková. Fotografie k novému albu Hříšnice.
Dagmar Pecková. Fotografie k novému albu Hříšnice.

Za provokativním názvem alba se skrývá dramaturgická myšlenka samotné Peckové a psychiatra Williama Diddena. „Moje nová nahrávka je o hříchu a o odpuštění. Věřím, že příběhy hříšnic, hudba i zpěv, které toto album přináší, poskytnou zároveň impuls k zamyšlení. Odpuštění je samo o sobě léčebným fenoménem. To mezilidské vztahy i duše potřebují, aby byly zdravé,“ říká Dagmar Pecková a zároveň dodává: „Když se podíváte na postavy v mezzosopránovém oboru, tak téměř každá se dá označit za hříšnici. Snad je to temnější barvou hlasu.“

 „Jako psychiatr mohu zodpovědně říct, že odpuštění je tím nejesenciálnějším lékem, který dokáže uzdravit nemocnou lidskou duši i vztahy,“ dodává Didden. 

Pecková se pravidelně objevuje na koncertních pódiích i operních scénách evropských metropolí. Je držitelkou ceny Thálie za rok 1999 za titulní roli v Bizetově opeře Carmen na scéně Národního divadla v Praze.

 

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...