Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Benjamin Clementine v Rudolfinu odstartuje již 27. ročník festivalu Prague Sounds

Benjamin Clementine foto: Prague Sounds

Více než celou první polovinu listopadu pokryje v Praze 27. ročník festivalu Prague Sounds, dříve známého jako Struny podzimu. Zahajuje ji právě dnes v Rudolfinu klavírista, zpěvák a držitel prestižní Mercury Prize Benjamin Clementine. Osobitý hudebník označovaný jako „Nina Simone v mužském hávu“ začínal jako busker na pařížských ulicích, jeho uhrančivá vystoupení na pomezí klasické hudby, šansonu i jazzu mu však přinesla celosvětovou slávu.
  16:00

Vůbec poslední šanci vidět naživo legendárního amerického basistu Rona Cartera budou mít diváci 3. listopadu opět v Rudolfinu. Ron Carter je bývalým úzkým spolupracovníkem takových hvězd jako Miles Davis, Herbie Hancock nebo Wayne Shorter.

S neuvěřitelným počtem 2222 nahraných alb se dostal do Guinessovy knihy rekordů. „I ve věku 86 let díky neuvěřitelné muzikantské kondici jsou jeho koncerty stále obdivuhodné, inspirativní a plné energie,“ láká na koncert dramaturg festivalu Vilém Spilka.

Newyorské kvarteto JACK Quartet na festivalu tentokrát představí 6. listopadu v La Fabrice speciální program k poctě Johna Zorna u příležitosti jeho 70. narozenin. JACK Quartet s tímto významným skladatelem pravidelně spolupracuje a čtveřice si zaslouženě vydobyla pověst předních interpretů jeho děl.

O den později se návštěvníci ve Foru Karlín mohou těšit na koncert charismatické beninské zpěvačky Angélique Kidjo. Umělkyně oceněná pěti cenami Grammy uvede vlastní osobité pojetí kultovního alba Remain in Light kapely Talking Heads. Časopis Time zařadil zpěvačku mezi 100 nejvlivnějších lidí světa a ocenil tak její práci vyslankyně dobré vůle UNICEF a bojovnice za práva žen v Africe.

Hvězdy letošních Prague Sounds

Dalšími hvězdami festivalu Prague Sounds budou mimo jiné průkopník elektronické hudby Alva Noto s předním souborem soudobé hudby Ensemble Modern (8. listopadu ve Veletržním paláci), výrazná osobnost alternativní scény Owen Pallett (14. listopadu v DOX+), přední osobnost britské elektronické scény Nathan Fake (16. listopadu v multimediální galerii CAMP) nebo britský hiphoper Kofi Stone (17. listopadu v Kasárnách Karlín). Festival zakončí 18. listopadu domácí skupina Bert & Friends netypicky v Rudolfinu, kde předvede speciální program s názvem Klasirdo.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...