Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Husa na provázku vzdá hold autorům Balady pro banditu

Kultura

  7:00
BRNO - Populární divadlo připravuje na 11. června celodenní program k oslavě dramatika Milana Uhdeho a skladatele Miloše Štědroně.

Milan Uhde foto: MAFRA - Tomáš Hájek

Uhde se Štědroněm pro brněnský soubor napsali například legendární Baladu pro banditu a hru Leoš aneb Tvá nejvěrnější o skladateli Leoši Janáčkovi. Na programu jsou obě inscenace za účasti autorů a dvě diskuse. Večer završí půlnoční přípitek, řekli novinářům divadelníci.

Takzvaný Slávy den je součástí přehlídky Divadelní svět, která je letos věnována prolínání hudby a divadla. "Dospěli jsme k tomu, že pokud se máme v Brně bavit o hudebním divadle, měli bychom poděkovat a projevit úctu právě Milanu Uhdemu a Miloši Štědroňovi," uvedl umělecký šéf Husy na provázku Vladimír Morávek.

Rok géniů a podvodníků

Uhde navíc 11. června přečte v Janáčkově památníku svou novou hru Moc art aneb Všeho moc škodí, kterou Husa na provázku připravuje na příští sezonu jako součást projektu Géniové a podvodníci. Uhdeho text se Štědroňovou hudbou utvoří protiváhu slavné hry Amadeus Petera Shaffera. Husa na provázku ji uvede v Morávkově režii a úpravě zohledňující také film Miloše Formana.

Do příští sezony divadlo vstoupí dalším ročníkem svého nepravidelného festivalu Divadlo v pohybu. Přehlídka tentokrát připomene 45 let existence divadla a potrvá od 21. do 29. září. Soubor chystá průřez svou tvorbou, připomene české i zahraniční divadelní projekty a pozve řadu hostů, kteří divadlem prošli.

V devíti dnech festival zavítá na různá místa v Brně, Husa na provázku již začala prodávat mimořádné předplatné. Asi největší oslava se uskuteční 22. září v podobě celodenního happeningu. "Chceme dějiny divadla zkomprimovat do intenzivní dvanáctihodinové vzpomínky," uvedl Morávek.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...