130 let
Iva Bittová

Iva Bittová | foto: Standa Merhaut / Animal Music

Iva Bittová a Ida Kelarová společně vystoupí na festivalu v Černošicích

Kultura
  •   12:00
Tradiční jazzový festival v Černošicích u Prahy přivede na jedno pódium sestry a hvězdy české alternativní scény Ivu Bittovou a Idu Kelarovou. Letošní jubilejní desátý ročník nabídne dále výběr interpretů z uplynulých let, například slovenskou legend Petera Lipu, Jiřího Stivína, Janu Koubkovou nebo amerického bubeníka Poogieho Bella, který vystoupí se slovenským basistou Jurajem Griglákem. Festival začne 20. května.

Podle pořadatele Michala Strejčk se festival Jazz Černošice se z hlavní scény v Clubu Kino postupně rozrostl i do ulic a některých restaurací. Začíná ve středu 20. května a potrvá do neděle 24. května.

Bittová a Kelarová vystoupí v neděli 24. května od 20.00 v Clubu Kino s projektem Jazz Famelia a s dalšími hosty. Společně koncertují jen výjimečně. Pořadatelé letos pozvali taky americkou soulovou a bluesovou zpěvačku Sharon Lewisovou, kterou doprovodí skupina hráče na Hammondovy varhany Jana Kořínka. Posluchačům zahrají i kapely Milana Svobody a Pavla Smetáčka.

Sobotní večer bude už od 19.00 patřit v Clubu Kino uskupení Traditional Jazz Studio Pavla Smetáčka, dále vystoupí Jiří Stivín, Peter Lipa, Poogie Bell & Juraj Griglák Company.

Slovenská jazzové legenda Peter Lipa.

Vedle klasických jazzových standardů se černošický festival snaží přiblížit různé fúze jazzu s jinými žánry. Na pódiích se tak letos objeví Zdeněk Bína, v jehož hudbě se potkává řada vlivů včetně world music, funky a blues, nebo pražská kapela Trombenik, která interpretuje klezmerovou hudbu. Organizátoři dávají každoročně prostor i tělesům z Černošic a jejich okolí. Patří k nim sbory Chorus Angelus, Mifun a Columbella. U příležitosti festivalového jubilea pořadatelé sestavili i pouliční pochodovou kapelu.

V sobotu 30. května zvou organizátoři na „dojazznou“, koncert mladé elektroswingové skupiny Mydy Rabycad.

Vstupné na jednotlivé koncerty stojí od 80,- do 300,-, permanentka 450,-. Celý program a další údaje o festivalu, který loni přilákal více než 1300 diváků, zájemci najdou na www.jazzcernosice.cz.

 

Autoři: Lidovky.cz, ČTK