Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Iva Bittová se pustí do improvizace se světovými tanečníky

Kultura

  10:30
PRAHA - Renomovaná umělkyně vystoupí společně s Davidem Zambranem a K. J. Holmesovou v rámci festivalu ImproEvents Prague.

Iva Bittová foto: Standa Merhaut / Animal Music

Žánrově nezařaditelná Iva Bittová, která nedávno vydala nové album Zvon, se 5. a 6. června setká na jevišti Studia ALTA (skladu v Praze-Holešovicích, proměněného na divadlo) s fenomenálním tanečníkem Davidem Zambranem. Dvojici doplní neúnavná propagátorka improvizace K. J. Holmesová.

Původem venezuelský tanečník David Zambrano patří k dlouholetým obdivovatelům Bittové. Několik jeho projektů doprovázela právě její hudba, vždy šlo ale pouze o nahrávku. Jednou jí zavolal, zda by s ním neabsolvovala živé vystoupení. Zpěvaččina odpověď „Why not?“ se stala názvem improvizovaného představení, které umělci uskutečnili v září 2011 v Berlíně.

Mistrovské lekce

Pražská unikátní performance, nazvaná jednoduše TRI-O, volně navazuje na berlínský projekt. Novinkou bude přítomnost newyorské  tanečnice, herečky, zpěvačky a pedagožky K. J. Holmesové. Ta zkoumá a posouvá možnosti improvizace už od roku 1981.

Festival taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague se koná ve Studiu ALTA už počtvrté. TRI-O se jistě stane jeho zlatým hřebem.

„Cílem festivalu je především poskytnout českým profesionálním umělcům a odborné i laické veřejnosti hlubší vhled do soudobé zahraniční tvorby v oblasti improvizace,“ vysvětluje jedna ze zakladatelek festivalu Hana Chmelenská.

Součástí festivalu budou i workshopy, které povede jak David Zambrano, tak K. J.Holmesová.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...