Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Jabloni i gruši rozkvetou už v lednu, do Česka se vrací Alexandrovci

Kultura

  21:08
PRAHA - Ruský soubor Alexandrovci vystoupí na začátku příštího roku na pěti koncertech v České republice. Přesněji od 5. do 9. ledna v Plzni, Praze, Hradci Králové a Brně.

Alexandrovci (Jihlava 2009) foto: Pavlíček LubošČTK

V repertoáru mají zaznít nejen vojenské, pochodové a ruské národní písně, ale i písně z žánru jazzového a operního, stejně jako písně populární. Vše naživo, bez použití playbacků a s téměř akrobatickými výkony tanečníků.

Novoroční koncerty sólistů Alexandrovců navazují na letošní úspěšné evropské turné, během kterého se v červnu i v České republice představili nejen Alexandrovci, ale i nastupující generace sboru. Na pódiu se tak představilo skoro sto padesát zpěváků, hudebníků a tanečníků s osvědčenými hity Kaťuša, Kalinka a dalšími. Vystoupili v kostýmech letců, tankistů, námořníků a dalších vojenských profesí.

Rudoarmějské písně
Alexandrovci se veřejnosti poprvé představili 12. října 1928 v Ústředním domě Rudé armády v Moskvě. Tehdy se jmenovali Soubor rudoarmějské písně a tvořilo ho dvanáct mužů - osm zpěváků, dva tanečníci, harmonikář a recitátor. Soubor založil hudební skladatel, dirigent, sbormistr a pedagog Alexandr Vasiljevič Alexandrov, mj. autor sovětské i současné ruské státní hymny.

Od jeho smrti v roce 1946 nese soubor jeho jméno: Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova. Dnes má dvě stě zaměstnanců, z toho sto čtyřicet umělců; skládá se z orchestru, pěveckého a tanečního sboru a sklízí ovace po celém světě.

Po rozpadu Sovětského svazu vystupovali Alexandrovci mimo jiné před církevními hodnostáři jak v Rusku, tak v zahraničí. Zpívali také na koncertech s finskou skupinou Leningrad Cowboys a jsou interprety ústřední skladby z filmu Hon na Ponorku.

Autor: