Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Při razii proti pašerákům našla policie neznámý Pollockův originál za miliardu

Dílo Jacksona Pollocka v londýnské galerii Royal Academy Of Arts foto: Profimedia.cz

Policie v Bulharsku našla při operaci proti pašerákům uměleckých předmětů dosud neznámý obraz Jacksona Pollocka považovaného za jednoho z největších amerických malířů 20. století. Cenu díla experti odhadli na 50 milionů eur, v přepočtu zhruba 1,2 miliardy Kč.
  19:10

„K naší velké radosti jsme našli tento obraz, první expertizy ukazují, že jde o originál,“ řekl Petar Todorov z ministerstva vnitra. Na rozsáhlé operaci proti pašerákům uměleckých předmětů se podle něj podílel i Europol a policie z Řecka a dalších zemí.

Policie zasahovala v rámci této operace i v Aténách a na Krétě. Zadrženo bylo několik lidí, podle zpravodajského portálu Novinite byli zatčeni zatím tři Řekové a jeden Bulhar. Agentura Reuters uvedla že, bulharská média nepopisují, jak obraz vypadá.

Jackson Pollock se narodil v roce 1912 v americkém Wyomingu a zemřel v roce 1956 v New Yorku. Byl jednou z klíčových postav abstraktního expresionismu. Proslul technikou zvanou dripping, kdy barvu nanášel litím či kapáním na plátno. Přitom kolem obrazu jakoby tančil nebo do něj přímo vstupoval, takže jeho styl někteří označují i jako akční malbu.

Jeho proslulým dílem je například obraz s názvem No. 5 (Číslo 5), který se v roce 2006 prodal za tehdy rekordních 140 milionů dolarů (téměř tři miliardy korun). V roce 2015 se jeden z jeho obrazů No.17A prodal ještě za vyšší cenu – 200 milionů dolarů (asi 4,4 miliardy Kč) a je tak podle dostupných zdrojů pátým nejdráže prodaným obrazem na světě.

V roce 2000 měl v kinech premiéru životopisný snímek Pollock, kde slavného umělce ztvárnil herec Ed Harris, který film také režíroval.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!