Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Jak jsme žili? Ani se radši nedívejte

Kultura

  7:00
PRAHA - Výmluvný název Rituály normalizace dala své výstavě fotografka Dana Kyndrová. Do 14. srpna bude otevřena v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze.

A už přivezli banány, soudruhu vedoucí? foto: Dana KyndrováReprofoto

Atmosféru socialistického Československa sedmdesátých a osmdesátých let minulého století připomínají fotografie z období, kdy se Dana Kyndrová systematicky věnovala fotografickým záznamům z masových komunistických slavností. Konávaly se na Letenské pláni (První máje), na Staroměstském náměstí (výročí Velké říjnové socialistické revoluce a Vítězného února, mírový kongres) i na Strahovském stadionu (spartakiády).

Fotografka Dana Kyndrová před jedním ze svých snímků

Snímky z těchto politických slavností socialismu doplňují na výstavě fotografie z každodenního života v období normalizace. Autorka pozorně vnímala, čím žijí její vrstevníci a jakými osobními rituály si ozvláštňují šeď normalizace. Zachytila taneční, maturity, vánoční svátky, zabíjačku, poslední leč, diskotéky, chmelové brigády, Matějskou pouť - tedy situace zdánlivě radostné, jež ovšem absurditu doby jaksi mimoděk zdůrazňovaly.

Epilog tvoří fotografie z listopadu 1989. Autorka mnohé z nich představila již během několika dílčích výstavních i publikačních projektů, avšak v tomto komplexním záběru retrospektivy její fotografické tvorby jsou shrnuty poprvé.

Spartakiáda, První máj... aneb Rituály normalizace

Do 14. srpna si lidé v prostorách Staroměstské radnice v Praze mohou prohlédnout výstavu fotografií Dany Kyndrové Rituály normalizace. Zahrnuje snímky z období 70. a 80. let, kdy se autorka systematicky věnovala zachycení atmosféry masových komunistických slavností

Speciální fotogalerii najdete ZDE.

K výstavě vydalo nakladatelství Kant stejnojmennou publikaci se 135 fotografiemi a úvodním textem Ivana Klímy. Kapitola Popisky fotografií v závěru publikace (česky a anglicky) podrobně vysvětluje dobové reálie a historická fakta, která upřesňují a do kontextu zasazují jednotlivé snímky. Autorka výstavu doplnila dvěma desítkami fotodokumentů z projektu Odchod sovětských vojsk 1990-1991. Tím, že sovětská vojska opustila československé území, byla normalizace završena.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...