Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jamie Woon Praze dokáže, že hlas je důležitější než beaty

Kultura

  20:00
PRAHA - Je mu 28 a pochází z Londýna. A přesto nepodlehl tlaku jednoduchého dubstepu. Jamie Woon jde se svou hudbou mnohem dál a do městských žánrů se nebojí zaplétat svůj perfetkní hlas. Dokázal to na svém debutovém albu, v pátek něco podobného čekejte i na jeho koncertu ve smíchovské MeetFactory.

Jamie Woon - londýnský rodák s raketovým startem foto: Magic Garden Agency

Londýnský rodák měl raketový start. Ale nepotřeboval k němu žádné nové technologie. V roce 2008 nahrál písničku Wayfaring Stranger. Bez jediného nástroje, bez efektů. Jen tak "a cappella" si prostě vymyslel a nazpíval silnou bluesovou ódu a už se jen díval. Zremixoval ji rezervovaný dubstepový producent Burial, který jediný umí londýnské reálie překreslovat do apokalyptických omalovánek. S Woonem od té chvíle musel každý počítat.

Tahle epizoda se navíc promítla i do současné Woonovy hudební tváře. Zatímco dříve pro něj byl hlavní hlas a kytara, Burial jej naučil vnímat i postdubstepové hudební platformy. To se ostatně podepsalo i na debutové desce Mirrorwriting, kterou Jamie vydal letos v dubnu. I když tempo udávají jemné laptopové konstrukce, to hlavní - náladu každé skladby - ovlivňuje lidský faktor. Kytarové akordy a především dlouhé vokálové pasáže nasáklé těžkým soulovém odérem.

Takže i když nejde o jednoduchou elektroniku hranou jen ze softwaru z laptopu (možná právě díky tomu), má hudba mladého Londýňana vysoký taneční potenciál. Protože doby, kdy k dobré párty stačil jen DJ se dvěma gramofony nebo producent zahleděný do monitoru notebooku, jsou pryč. Tohle je živá hudba v tom nejčerstvějším smyslu slova.

Jamie Woon vystoupí v pátek 18. listopadu na pokračování noci Education v prostoru pražské Meet Factory. Doplní jej česká kapela Fiordmoss a zamyšlený slovenský projekt Teapot. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!