Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jsem tady hýčkán, říká bluesman Jan Spálený o unikátním místě, kde natočí album

Kultura

  14:30
Jeden z nejosobitějších českých písničkářů a originální bluesman Jan Spálený natočí se svým triem nové živé album v pátek 15. července na nádvoří tvrze Cuknštejn ležící v Terčině údolí u Nových Hradů v jižních Čechách. Charisma interpreta a unikátnost místa konání slibuje mimořádný zážitek.

Jan Spálený foto: Jiří Hrbek

Třiasedmdesátiletý zpěvák, skladatel, textař a multiinstrumentalista je často nazýván nejautentičtějším z českých bluesmanů. To proto, že z původně afroamerického žánru si převzal vlastně jen atmosféru a v ní vytváří zcela originální písně, ve kterých je i hodně jazzu či folku, ale po textové stránce mají například často hodně blízko ke Spáleného oblíbenému meziválečnému básnickému poetismu. Ostatně, byl to právě on, kdo na konci 70. let zhudebnil a nazpíval dvě v rámci poetismu klíčové básnické skladby Vítězslava Nezvala Edison a Signál času.

Nové živé album by mělo obsáhnout repertoár dlouho živě nehraný a také řadu novinek. Vyjde pod názvem Terčino milé údolí začátkem září. Jana Spáleného, hrajícího na piano a kornet doprovodí na trubku a křídlovku Michal Gera a protagonistův syn Filip Spálený na baskytaru a tubu. Obsazením i výjimečností místa nahrávání naváže album na předchozí živou desku téže sestavy Panenko skákavá, natočenou v roce 2012 ve Skokách u Žlutic.

K oblasti, ve které živá nahrávka bude v pátek pořízena, má Jan Spálený vztah už od dětství, z doby těsně poválečné, kdy tady s bratrem Petrem, později slavným českým zpěvákem, trávil léto. Byl tu s nimi také jejich tatínek, který se vrátil z Brity osvobozeného koncentračního tábora Bergen-Belsen. „Tátu si z té divoké a rozjitřené doby pamatuju nejvíc. A laskavost a vstřícnost lidí, se kterými jsme na statku bydleli. Byli na nás hodní; byli jsme s bratrem malé, tiché děti,“ vzpomíná Jan Spálený.

S těmito zážitky dostává volba místa nové nahrávky tedy jasné kontury: „Přijíždíme do Nových Hradů s manželkou každý rok a neradi se koncem léta loučíme. Zažili jsme tu výlety, koncerty, autorská čtení, divadlo, výstavy, řemeslování v koželužně i vzácný klid. Je tu historicky a krásně... Mám pocit, že jsem hýčkán. Dozrál ve mně pocit sounáležitosti s tímto městem, krajinou a lidmi. Dostal jsem nabídku natočit koncert v místě, které mám rád. Zvolil jsem Terezu, Terčino milé údolí u Nových Hradů, konkrétně Cuknštejn.“

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...