Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Japonský soubor Yamato v Česku opět rozduní své bubny

Asie

  10:00
PRAHA - Věhlasný japonský soubor bubeníků Yamato na připravovaném turné v České republice představí k dvaceti letům své existence nový program s názvem Rojyo-The Beat On The Road.

Japonský soubor Yamato v pražském Kongresovém centru v roce 2006 foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Své show nabídnou bubeníci na osmi místech, první koncert se uskuteční 15. března v Českých Budějovicích a závěrečný 25. března v Brně. Mezi tím orchestr, který pěstuje a rozvíjí osobitou japonskou rytmickou tradici, postupně vystoupí v Plzni, Hradci Králové, Liberci, dvakrát v Praze, Zlíně a v Ostravě.

Kdo jsou Yamato?

Soubor Yamato založil v roce 1993 Masa Ogawa v Naře, která je považována za kolébku japonské kultury. Jejich celosvětový věhlas odstartovalo vystoupení na divadelním festivalu ve skotském Edinburghu v roce 1998, kde získali i jednu z cen. Od té doby bubeníci procestovali Asii, Evropu i Ameriku. Soubor má nyní přibližně dvě desítky členů a ročně odehraje zhruba 200 koncertů.

Yamato v České republice vystoupili poprvé v březnu 2006, kdy rozduněli pražské Kongresové centrum. Pragokoncert pořádal jejich show i v letech 2008, 2009, 2011 a loni, vystoupení byla téměř vždy beznadějně vyprodána.

Když zaduní Odaiko

Členy souboru jsou mladí muži i ženy s viditelně vypracovanými svaly na pažích. Hrají na několik desítek originálních japonských bubnů a používají i další nástroje. Dominantou je buben Odaiko vyrobený z ohromného, více než 400 let starého stromu. Během show se bubnování mísí s tradiční japonskou hudbou.

"Během našeho vystoupení cítíme sílu a vášeň toho rytmu, který se nachází v každém koutě našeho světa dávající sílu a odvahu přijmout život takový, jaký je. Toto cítění se snažíme sdílet s naším publikem. Naše intenzivní cvičení nám umožňuje šířit tento puls po celém světě, někdy s jemnou pronikavostí, jindy s nezměrnou sílou a vášní," uvádí členové souboru.

Autoři: ,