Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Jára Cimrman dobyl Nigérii. Nezastavilo ho ani 38°C

Kultura

  11:20
Hra Divadla Járy Cimrmana Dobytí severního pólu se dočkala své africké premiéry. Ve spolupráci v Velvyslanectvím ČR v hlavním městě Nigérie Abuji představení nastudoval místní soubor Jos Repertory Theatre, který už loni uvedl Havlovu Audienci. Dobytí severního pólu předvedli místnímu publiku poprvé 12. března.

Dobytí severního pólu nastudoval divadelní soubor Jos Repertory Theatre foto: Velvyslanectví ČR v Abuji, Nigérie

Podle informací Ministerstva zahraničních věcí byla hra, jejíž celý název zní Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909, slavnostně uvedena v nigerijském hlavním městě Abuja ve velkém sále budovy Merit House. Představení se účastnilo zhruba 180 hostů včetně zástupců místního tisku. Po představení následovalo pohoštění v podobě českých domácích specialit.

Sáně a sníh z polystyrenu

Hra v provedení souboru Jos Repertory Theatre byla uvedena v anglicném znění, nastudoval ji zakladatel a režisér souboru Patrick-Jude Oteh. Součástí inscenace byly i  improvizované, zručně vyrobené kulisy - sáně, lyže nebo sníh z polystyrenu. Podle velvyslanectví se místní publikum nejvíce bavilo u části, kde náčelník výpravy navrhuje sníst psy.

Denní teploty v Nigérii v probíhajícím období sucha dosahují až 38°C. Dobytí severního pólu přineslo symbolické ochlazení.

"Jos Repertory Theatre předvedl vynikající výkon, zvlášť pokud přihlédneme ke složitým podmínkám, v jakých soubor působí. Město Jos (hlavní město Plateau State, jednoho ze států nigerijské federace) se v zahraničních médiích objevuje zejména v souvislosti s mezietnickým konfliktem, méně známé jsou ale jeho kulturní aktivity. Město kromě jednoho z mála divadelních souborů v Nigérii hostí i Národní filmový institut, kde v r. 2011 proběhl festival českých filmů tzv. Nové vlny," dodává ve své zprávě o akci Velvyslanectví ČR v Abuji.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...