Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hašek nestárne. Podobnost lidí a zvířat uměl vystihnout dokonale

Jaroslav Hašek foto: Profimedia.cz

Bylo by mu už 140 let – narodil se 30. dubna 1883 (a zemřel 3. ledna před sto lety) – a mohl by tedy patřit ke klasikům, nad nimiž leckdo s lehkým nadhledem mávne rukou a řekne, že dnes je jiná doba. Jenže stačí si některé z jeho povídek přečíst, nebo ještě lépe poslechnout v interpretaci skvělých herců, a zjistíme, jak dobře znal Jaroslav Hašek lidskou náturu, jak trefně dovedl najít podobnost s lidmi v říši zvířat, jak vtipný byl.
  16:00

A nemusíme do omrzení opakovat, že jeho Švejk je světově proslulý a nesmrtelný. Právě v drobných literárních útvarech oceníme i po tolika letech Haškovu brilantní češtinu, výrazovou obratnost, nápaditost a lehkost, s jakou ve svém „zvířecím humoru“ nacházel ono, řečeno s Radkem Pytlíkem, „hlubinné zrcadlo lidského chování a lidské duše“.

Směju se tomu, čemu Češi. Překladatelka Nguyen Thi Binh Slavická převedla do vietnamštiny Švejka i Zbabělce

V audiokompletu, který ke spisovatelově výročí narození vydal Supraphon, najdeme reprezentativní výběr ze široké škály povídek, jež měly štěstí, že je pro Ultraphon a Supraphon kdysi načetli výborní herci, a které už patří do zlatého archivního fondu. Osudy dobrého vojáka Švejka v podání Ference Futuristy, Vlastimila Brodského, Jana Wericha, Vlasty Buriana, Járy Kohouta, Jiřiny Šejbalové, Františka Filipovského a dalších jsou pochopitelně základem.

Ale tou pověstnou třešničkou na dortu jsou povídky rozkošně čtené v různých dobách Werichem, Burianem, Marvanem, Hrušínským či Somrem a v novějších letech třeba Ladislavem Frejem, Vojtěchem Dykem či Miroslavem Táborským.

Ty jsme už slyšet v minulosti mohli, nově k nim editoři připojili čerstvé nahrávky současných interpretů Ivana Luptáka, Jakuba Albrechta a Vojtěcha Vondráčka; jde o povídky dosud ve zvuku nevydané.

Zjevně mladým hercům Haškova čeština, specifická morálka, nadsázka ani humor jemně míchaný s nostalgií i smutkem zastaralé rozhodně nepřišly. Po dříve vydaných kompletech, věnovaných Otu Pavlovi, Karlu Poláčkovi a Josefu Ladovi, je tu bez dvaceti minut deset hodin opravdu výživného osvěžujícího poslechu.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...