Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Je to Komenský, tvrdí vědec

Kultura

  11:23
Praha - Čeští odborníci nevylučují, že v Amsterdamu vystavený obraz může být skutečně portrétem Komenského.Vyslovit nějaký definitivní závěr si však netroufají.

KOmenský je pravděpodobně na obrazu od Rembrandta. foto: Reprofoto

V amsterdamském Rembrandtově domě (Rembrandthuis) je až do 2. července otevřena výstava Rembrandt - Hledání génia. Mezi padesáti malbami je i portrét starého muže, o němž autor výstavy, přední nizozemský odborník, kunsthistorik Ernst van de Wetering soudí, že jde o podobiznu Jana Amose Komenského. Obraz na výstavu zapůjčila známá galerie Uffizi ve Florencii. Wetering, který se malířovým dílem souvisle zabývá od roku 1968, tvrdí, že na devadesát devět procent se jedná o slavného českého exulanta. Soudí, že Rembrandt jej pravděpodobně maloval kolem roku 1600.

Spekulace se objevily již dříve

Amsterdamská retrospektiva ukazuje malíře jako jednoho z největších novátorů výtvarného umění a zahrnuje ještě asi půl stovky kreseb a rytin. Návštěvníci si také mohou učinit obrázek o Rembrandtově velmi produktivní dílně. Wetering je o svém objevu přesvědčen, ale nechce zatím zveřejnit své důkazy, ty předloží veřejnosti ve své studii, která vyjde v Berlíně. Tam se totiž amsterdamská výstava postěhuje na začátku července.

Rembrandtův údajný portrét Komenského je signován v roce 1665, podle údajů z katalogu je v Uffizi od roku 1922 a pochází ze sbírky Ferdinanda Medicejského. Některé prameny uvádějí, že se již před první světovou válkou mezi tuzemskými historiky umění a komeniology objevily zmínky o údajné podobizně Komenského od slavného malíře. Vedoucí Katedry dějin umění brněnské Masarykovy univerzity a odborník na staré umění profesor Lubomír Slavíček tvrdí, že i za první republiky se o zmíněném portrétu spekulovalo.

„Rozhodně bych tuto možnost apriori nevyloučil, Ernst de Wetering je seriózní badatel, fundovaný specialista na Rembrandta a jistě má po ruce pádné argumenty. Ostatně Národní galerii před časem pomáhal určit pravost jednoho Rembrandtova portrétu a byl velmi pečlivý a zodpovědný,“ říká Slavíček. Slavíček zdůraznil, že těžko může portrét posuzovat, když jej neviděl, ale dodal, že existuje řada dobových vyobrazení Komenského. „Odtud je možné jeho podobu ověřit.“ Učitele národů pravděpodobně portrétoval v roce 1652 Václav Hollar. Lze usuzovat, že se oba jako exulanti stýkali v emigrantských kruzích. Mecenášem Komenského byl De Geer, kterého učenec navštěvoval v mladších letech a nastálo u něj pobýval ve stáří. Právě v jeho domě jej umělec mohl portrétovat, není však zcela jasné, zda to bylo autentické, či zda Hollar vzal starší předlohu.

Také další odborník , který se zabývá tímto obdobím, profesor Mojmír Horyna z Katedry dějiny umění FF UK připouští, že plátno může být podobiznou Komenského. „Rembrandt ve starším věku inklinoval k náboženským kruhům a není vyloučené, že se do Komenského blízkosti dostal. Pro hypotézu je také jistě důležité, jak se obraz do Uffizi dostal. Ovšem bez seznámení s obrazem je těžko dělat závěry.“

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!