Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ji.hlava bude patřit ženám. Filmový festival navštíví režisérky Claire Simonová či Naomi Kawaseová

Sestry z kouřové sauny. Dokument estonské režisérky Anny Hintsové po uvedení na jihlavském festivalu vstoupí také do české distribuce. foto: Artcam

Výrazné zastoupení tvůrkyň slibuje letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který včera zveřejnil hlavní body svého programu. Konat se bude od 24. do 29. října.
  15:00

Na přehlídku dorazí kupříkladu francouzská režisérka Claire Simonová, která divákům představí svůj snímek Naše tělo uvedený v sekci Souhvězdí. Vydala se v něm s kamerou na gynekologické oddělení pařížské kliniky Tenon a sleduje přelomové fáze života žen, od porodu přes diagnózu zhoubné nemoci až třeba po změnu pohlaví.

Ji.hlava uvede i hraný film Claire Simonové Chci si promluvit o Marguerite Duras z roku 2021, protože právě významné spisovatelce, dramatičce a režisérce Marguerite Durasové (1914–1996) bude na přehlídce věnovaná samostatná retrospektiva. „Patří mezi nejpozoruhodnější umělkyně 20. století. Svým přístupem k filmové režii je v mnoha směrech radikálnější a originálnější než Jean-Luc Godard,“ uvádí o Durasové dramaturg retrospektivy David Čeněk.

Přehlídku navštíví také japonská režisérka Naomi Kawaseová, která se do Jihlavy vrací po téměř dvou dekádách – v roce 2005 jí festival udělil Cenu za přínos kinematografii. Nyní přehlídka uvede její Oficiální film olympijských her v Tokiu 2020. Naomi Kawaseová je mj. držitelkou Velké ceny poroty festivalu v Cannes za drama Smuteční les Mogari z roku 2007. V Cannes soutěžil také její hraný snímek Utiš vodu z roku 2014, který svým návštěvníkům nabídne jihlavská přehlídka.

Hovory ze sauny a pětaosmdesátiletá DJka

Sekce Souhvězdí uvede i dokument Sestry z kouřové sauny estonské režisérky Anny Hintsové. Odehrává se v sauně, kde se hrdinky vyrovnávají s životními strachy, traumaty i vztahy. „V ochranném přítmí kouřové sauny mohou vyjít najevo všechny emoce a žádný zážitek není příliš drsný nebo trapný,“ říká režisérka, jejíž snímek uvedl letos festival Sundance.

Téma stárnutí podle pořadatelů festivalu otevírá snímek Vika! polské režisérky Agnieszky Zwiefky. Ta natočila portrét pětaosmdesátileté polské DJky Viky, jež dokáže roztančit davy, aktivně vystupuje proti stereotypům spojeným se stářím a snaží se žít naplno, navzdory společenským normám. Zároveň se však vyrovnává s tím, že uvnitř svého bytu není víc než osamělou vdovou.

MFDF Ji.hlava letos poprvé doplňuje své financování také o crowdfundingovou kampaň. Do 20. září jej lze finančně podpořit na darovacím portálu Donio.cz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!