Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Film Jseš mrtvej, tak nebreč bojuje o uznání

Kultura

  18:39
PRAHA - Nový snímek režisérky Jitky Němcové nazvaný Jseš mrtvej, tak nebreč, natočený na motivy stejnojmenného detektivního románu publicisty Josefa Klímy podle autorova scénáře byl nominován na prestižní cenu Prix Europa v kategorii TV Fiction.

Milan Šteindler a Václav Jiráček ve snímku Jseš mrtvej, tak nebreč foto: Česká televize

"Je to příběh kluka, takového hajzlíka, malého veksláka, který má rád peníze. Šla jsem s příběhem jeho života, kdy je nespravedlivě zavřený a pak se to celé odkrývá," řekla o svém novém snímku Němcová, manželka nedávno zesnulého Otakara Vávry.

Děj knižní předlohy známého televizního investigativního novináře Klímy byl situován do doby před rokem 1989, autor jej pro potřeby snímku protáhl do současnosti.

Nevinný vekslák

Hrdinou filmu je na doživotí nespravedlivě odsouzený bývalý vekslák, jemuž kvůli zdraví podlomenému vězením zbývá již jen pár dní života. Odsouzen byl za vraždu svého nejlepšího kamaráda, kterou však nespáchal.

Jseš mrtvej, tak nebreč na ČT1

Napínavý dvoudílný dramatický příběh skládající se ze dvou sedmdesátiminutových dílů odvysílá Česká televize (ČT)
2. a 9. října na programu ČT1 v hlavním vysílacím čase.

Ve vězeňské nemocnici vypráví svůj příběh dceři bývalé spolužačky, u které kdysi nalezl útočiště před policií a věřiteli z drsného podsvětí. Tehdy se poprvé protnuly osudy budoucího vězně a jeho posluchačky, kterou jako malé dítě využil při hledání skutečného vraha.

Hlavní roli ztvárnil Václav Jiráček, v dvojroli někdejší spolužačky hlavního hrdiny i její již dospělé dcery se představí Kristýna Liška-Boková. Další role ztělesnili například Ivan Trojan, Simona Stašová, Jana Hlaváčová, Vlastimil Harapes, Dana Morávková, Milan Šteindler a Tomáš Hanák. Ve snímku si zahrál i bývalý ministr kultury Martin Štěpánek, který loni v září spáchal sebevraždu; snímek tak uzavírá jeho filmografii.

Rozhodnutí padne v říjnu

Největší evropská soutěž pro díla v oblasti televizní a rozhlasové tvorby a projekty nových médií Prix Europa se koná v Berlíně od 22. října do 29. října, kdy budou vyhlášeny výsledky. Cena Prix Europa je spojena s finanční odměnou 6000 eur (zhruba 145.000 korun) a uděluje se pod záštitou společností France Télévisions a Zweites Deutsches Fernsehen ZDF.

Dalšími českými "želízky" v letošním ročníku jsou snímek Heleny Třeštíkové Katka, který byl nominován v kategorii nejlepší celovečerní televizní dokument, a film Ženy SHR režisérů Ondřeje Provazníka a Martina Duška nominovaný ve stejné kategorii.

Autor: