Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Světští jsou rázní a drsní. Abych obstála, musela jsem taková být i já, říká spisovatelka Kamila Hladká


Vrostla do komunity. Spisovatelka Kamila Hladká si vyzkoušela i obsluhu kolotočů. | foto: JAN CAGA

Premium Rozhovor
Spisovatelka Kamila Hladká (* 1981) vybírá pro své knížky okrajová, nezpracovaná témata: vdovy po tragicky zemřelých hornících (Hornické vdovy), řeholnice (Sestry) – a nejnověji fenomén takzvaných světských (Lidi od kolotoče). Pracuje na hraně novinařiny a beletrie; živě, dynamicky, naléhavě. Své knížky vydává ve vlastním nakladatelství Dcera sestry.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Co vás přivedlo ke kolotočářům? Měla jste jako děcko ráda kolotoče, střelnici, strašidelný zámek, srdce z perníku?
Vyrostla jsem na vesnici, kde se každoročně konala v polovině prázdnin svatoanenská pouť, která pro nás představovala vrchol roku. Nikam jsme nejezdili, neměli jsme ani auto. Nové šaty, co mi mamka ušila, řetízkáč a štěstí ze střelnice pro mě byly největší zážitek. Už jako malou mě hodně zajímali i ti lidé, co přijíždějí a po kterých zůstává prázdný plac. Na kolotočích mi bývalo špatně, tak jsem tam jen tak obcházela, posedávala a prohlížela si je. Vždycky mě rozechvívali, rozesmávali, ale taky rozesmutňovali. Dávno jsem jim chtěla věnovat knihu, ale vůbec mě nenapadlo, jak těžké bude se k nim pořádně dostat.

Lidovky.cz: Na světské se lidi dívají většinou skrz prsty jako na podezřelé živly na hraně zákona. Jak jste je poznala vy?
Všichni jsme zatížení předsudky. Já se snažím jimi nenechat ovlivňovat – a do různých prostředí vstupuju bez očekávání, lidi nestavím do žádných rolí, chci je poznat co nejblíž. Proto jsem se světskými byla několikrát i na štaci a obsluhovala kolotoče. Pro mě jsou to hlavně lidé mnoha řemesel, velmi operativní, rychlí, rodinní, silně manželsky soudržní a svobodnější než většina z nás. A já každému, kdo není unifikovaný, jde si za svým, a klidně na hraně, pokud tím neubližuje druhým, obrovsky fandím.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: