Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kapitán prokleté výpravy i příliš empatický detektiv. Ve kterých seriálech zazářili herci z Černobylu?

Kultura

  18:00
ČERNOBYL/PRIPJAŤ/MOSKVA/PRAHA - Seriálový hit Černobyl je stále v živé paměti diváků. Mnozí kritici i fanoušci oceňují herecké výkony ústřední trojice. Podívejte se se serverem Lidovky.cz na několik seriálových tipů, kde se „hrdinná trojka z Černobylu“ také objevila.

Jared Harris jako Jiří VI. foto: BBC

Jared Harris (Valerij Legasov)

Harris v poslední době kromě Černobylu zazářil v působivém hororovém seriálu Terror (The Terror) o prokleté Franklinově výpravě. V seriálu podle knižního bestselleru spisovatele Dana Simmonse ztvárnil irského kapitána Francise Croziera, přímého velitele lodě Terror. Kromě toho se zde v roli úlisného Cornelia Hickeyho objevil Adam Nagaitis, představitel černobylského hasiče Vasilije Ignatěnka. 

Jared Harris jako kapitán Francis Crozier.

V úspěšném seriálu Koruna (The Crown) o britské královské rodině Haris ztvárnil Jiřího VI., koktavého „Bertieho“. Toho proslavil herec Colin Firth ve filmu Králova řeč. Harisovo ztvárnění britského krále nicméně kritika velmi chválila

Jared Harris jako Jiří VI.

Další významnou Harisovou seriálovou rolí byla postava Laneho Prycea ze Šílenců z Manhattanu (Mad Men). Za tuto poměrně tragickou roli byl Haris nominován v roce 2012 na televizní cenu Emmy za nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Jared Harris jako Lane Pryce.

Stellan Skarsgård (Boris Ščerbina)

Filmový herec Skarsgård má kromě Černobylu snad jeden jediný významný seriálový zářez. V seriálu River (2015) si zahrál hlavní postavu Thomase Rivera, nadaného detektiva. River je ale příliš empatický, čímž velmi trpí jeho osobní život. 

Stellan Skarsgård jako detektiv Thomas River.

List jeho filmových rolí je ale velmi obsáhlý. Jednou z jeho prvních významných rolích byl kapitán Tupolev v dramatu Hon na ponorku (1990). Filmy Prolomit vlny (1996) a Dobrý Will Hunting (1997) už jen ztvrdily jeho jméno. pro Často spolupracoval s dánským režisérem Larsem von Trierem, z čehož vznikly snímky Tanec v temnotách (2000) nebo Dogville (2003). Podíval se i do populární komiksové ságy Avengers, kde si zahrál astrofyzika Erika Solveiga.  Skarsgård se objeví i v českém filmu Nabarvené ptáče, který má premiéru 12. září.

Herec Stellan Skarsgård ve filmu Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula.

Emily Watsonová (Uljana Chomjuková)

V seriálu Génius (2017), který se natáčel i v Česku, si Emily Watsonová zahrála Elsu Einsteinovou, sestřenici a druhou manželku Alberta Einsteina (Geoffrey Rush). 

Emily Watsonová jako Elsa Einsteinová.

V minisérie Malé ženy (2019) podle knižního bestselleru Louisy May Allcotové zase ztvárnila Meg Marchovou, jednu ze tří sester. Zahráli si zde po boku Florence Pughové nebo Meryl Streepové. 

Emily Watsonová jako Meg Marchová (vpravo).