Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Krádež, či nikoliv? Pražský soud začal řešit autorství Gottova hitu

Kultura

  16:23
Pražský městský soud v pátek začal řešit spor o to, zda je hudba k hitu Hold Back the River od Jamese Baye odvozená z písně Pábitelé z repertoáru Karla Gotta. Žalobu podal autor hudby k Pábitelům Ladislav Štaidl, po jehož smrti v řízení pokračuje syn Jiří.

Štaidl se v žalobě domáhá určení, že hudba k písni Hold Back the River vznikla neoprávněným zpracováním hudby Pábitelů. Soud v pátek vyslechl odborníky ze znaleckého ústavu Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Ti uvedli, že melodie v obou skladbách je v několika taktech skutečně podobná, nelze ale podle nich mluvit o tom, že by skladba byla odvozená.

Poukázali například na celkové vyznění skladby, harmonizaci či na to, jakými styly oba zpěváci v písních zpívají. Jádro skladeb je podle nich až v jejich dalších částech. Obdobná melodie se podle nich navíc objevuje i v jiných skladbách.

Právní zástupce Štaidla však upozornil na další posudek Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze (HAMU), podle kterého Bayova skladba ze Štaidlovy písně odvozená je. Podle něj posudek JAMU posuzuje situaci příliš přísně. Jednání bude pokračovat na začátku prosince.

Skladbu Hold Back the River vydal Bay v roce 2014, dostala se na druhé místo britského singlového žebříčku a získala nominaci na cenu Grammy pro nejlepší rockovou píseň. Pábitele nazpíval Gott v roce 1984, vznikla též anglickojazyčná verze Wonderland.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!