Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vyjde nová bondovka. Agent 007 v ní zachrání Karla III. před žoldnéři

Britský král Karel III. (na snímku z března 2023) foto: Reuters

U příležitosti sobotní korunovace Karla III. britským králem vyjde nová kniha o slavném agentovi 007 britské tajné služby. James Bond se v ní postaví padouchovi, který chce zmařit korunovaci, a zachrání krále. Knihu s názvem Ve službách Jeho Veličenstva napsal Charlie Higson. Do prodeje půjde ve čtvrtek, uvedla agentura DPA.
  16:07

Příběh začíná v den vydání románu, tedy dva dny před korunovací. Bohatý excentrik, který se považuje za následníka trůnu, najal tým žoldnéřů, aby krále při korunovačním obřadu zabili. Agent 007 je na poslední chvíli vyslán, aby smrtící plán překazil. Název knihy odkazuje na román Ve službách Jejího Veličenstva od Bondova duchovního otce Iana Fleminga, který vyšel před 60 lety.

Higson, který napsal několik knih o dobrodružstvích mladého Bonda, byl poprvé pověřen Flemingovými potomky, aby vytvořil román o dospělém agentovi. Původně měl výtěžek z knihy putovat na konto královské charitativní organizace Prince’s Trust. Podle Higsona se však královské rodině zdála zápletka příliš citlivá, a proto se palác nakonec rozhodl nespolupracovat.

Čtyřiašedesátiletý autor si je však jistý, že Karel III. mu román nebude vyčítat. „Je to chytrý muž, má smysl pro humor a je také Bondovým fanouškem,“ řekl Higson v rozhovoru pro britský list The Times. „Možná se jednoho dne setkáme a promluvíme si o tom.“

Královská rodina je pravidelným hostem slavnostních premiér filmů o Jamesi Bondovi, píše DPA. V době, kdy Karel III. měl ještě titul prince z Walesu, se často účastnil natáčení, včetně zatím posledního filmu o agentovi 007 Není čas zemřít.

Bondův zatím poslední představitel herec Daniel Craig u příležitosti olympijských her v Londýně v roce 2012 natočil s loni zesnulou královnou Alžbetou II. video, ve kterém panovnici dopraví na stadion vrtulníkem. Alžbětin herecký výkon tehdy ocenila i Britská akademie filmové a televizní tvorby (BAFTA).

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč