Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Začíná Kašparův velký výlet po vlastech českých. Kam se vydat?

Romeo a Julie v hradních kulisách foto: Spolek Kašpar

Divadelní spolek Kašpar patří v létě k nejaktivnějším souborům, již dávno si oblíbil plenérové hraní, a to včetně hradů. Nyní podniká své letní turné, které již zahájil na Kašperku a bude pokračovat v různých jihočeských lokalitách, například na tvrzi ve Vlksicích či ve Vildově mlýně v Jistebnici.
  5:00

Hraní na romantickém hradě Kašperk uprostřed šumavských hvozdů se letos koná už po dvaadvacáté. Ještě dnes tam Kašpar uvádí McDonaghova Mrzáka inishmaanského, od 28. do 30. července pak Shakespearovu tragédii Romeo a Julie.

Soubor se na Kašperk vrátí ještě v srpnu, kdy uvede Calderonovo barokní drama Život je sen (8.–10. srpna) a posléze Shakespearovu skotskou hru Macbeth (10.–13. srpna). Režisérem prvních tří inscenací je Jakub Špalek, o režii Calderónova díla se dělil s Filipem Nuckollsem. Zřícenina hradního paláce vytváří efektní kulisu zejména temným dramatům a nová aranžmá dodávají inscenacím novou energii.

Jiná je i akustika památky a vůbec celková atmosféra. Další zastávkou spolku Kašpar je středověká vodní tvrz ve Vlksicích, kde se soubor usídlí od 16. do 17. srpna a uvede zde nejprve folklorní vyprávěnky Zdeňka Galušky Slovácko sa nesúdí a pak znovu Romea a Julii.

V srpnu bude soubor ještě hrát ve Vildově mlýně v Jistebnici na Táborsku, kde uvede „uctivé retro“ Jakuba Špalka, nebo chcete-li hold Semaforu – kabaret Suchého a Šlitra Jonáš a tingl-tangl. O záchranu zchátralého objektu mlýna usiluje tamní spolek a provozování divadla v něm vydatně pomáhá tomuto úsilí. Z Jistebnice se divadlo přesune do blízké obce Lom, kde na návsi odehraje Romea a Julii (18. srpna) a frašku Patricka Marbera FC Rudý lev v režii Filipa Nuckollse.

Již tradičním působištěm divadla jsou Radonice u Prahy, kde je amfiteátr s jevištěm přímo u hladiny malého rybníka a za ním les, což tvůrce nadchlo a uvádějí zde Vančurovo Rozmarné léto v autentickém prostředí (1.–5. srpna), ale i další tituly. A v závěru srpna se Kašpar vydá na zříceninu hradu Pořešín nad Malší v jižních Čechách, kde zahraje Macbetha (25.– 27. srpna).