Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Komunisté týrali řeholnice, jednu zbavili panenství. Autorka Tučková vydává po 10 letech novinku Bílá Voda

Kateřina Tučková | foto: David Konečný

Premium Rozhovor
Kateřina Tučková (1980) patří k nejúspěšnějším českým spisovatelkám po roce 1989. Po dlouhých deseti letech přichází s novou prózou: Bílá Voda má skoro sedm set stránek a sleduje osudy řeholnic za časů komunistické brutality po osmačtyřicátém roce. Že jde o velkou věc, naznačuje výše prvního nákladu: 125 tisíc výtisků.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Proč vůbec řeholnice, co tě k řádovým sestrám přivedlo?
Poprvé mě napadlo, že se jimi budu zaobírat po Žítkovských bohyních, ty byly reliktem pohanství. Chtěla jsem poznat i druhu stranu: katolickou víru. O tom, co řeholnice za totality prožívaly, jsem četla v memoárech Dagmar Šimkové Byly jsme tam taky. Zaujaly mě i tím, že jejich ponížení v kriminálech bylo ještě větší: jejich intimita byla uzavřenější než u jiných politických vězeňkyň. Vyšetřovatelé jim prohledávali vnitřní orgány, jestli tam nepašují papežskou encykliku, jednu matku představenou dokonce během „lékařské prohlídky“ zbavili panenství. To mi připadlo jako obrovský útok na jejich ženství, na jejich důstojnost.

Takže jsem navštívila Bílou Vodu, kde je jednak Muzeum izolace, internace a integrace, jednak velký hřbitov. A tam mi to došlo: ty ženy si zaslouží, aby jejich příběh někdo odvyprávěl. A mě to lákalo, protože kromě tragických momentů nabízí i nadějeplné aspekty. Komunistický režim řeholnice sice trýznil, dopouštěl se na nich otřesných křivd a bezpráví, ale morálně zvítězily ony, nenechaly se pokořit a dožily sice v internaci, ale s klidem v duši. Na tom hřbitově to bylo obrovsky cítit…

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: