Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Když Beatles dobře slouží

Kultura

  9:39
Muzikál Across the Universe, v němž zazní třicítka slavných skladeb Beatles, natočila nekonformní režisérka Julie Taymorová. Originální film patří mezi nejpříjemnější překvapení letošního roku.

Vizuální hody. V muzikálu není žádná scéna banální-na snímku ústřední dvojice Evan Rachel Wood a Jim Sturges. foto: Foto Falcon

Charakteristika „muzikál s písněmi Beatles“ je sice pravdivá, ale zní nepřiměřeně banálně a rozhodně neevokuje barvitou nápaditost filmu Across the Universe. Kdo zná snímek Frida nebo ještě lépe osobitou adaptaci Shakespearova Tita Andronika, může mít konkrétnější představu o nevyčerpatelném potenciálu režisérky Julie Taymorové.

Za projektem stojí zdánlivě jednoduchý nápad: autorka se svým týmem vybrala z obsáhlé tvorby Beatles třicet tři písní tak, aby se dal pomocí jejich textů vyprávět příběh. Písně tedy tvoří jakousi kostru filmového vyprávění. Tu scenáristé obalili materiálem, který jako by vypadl z muzikálové učebnice.

Nad vším se klene všeobjímající atmosféra nespoutaných 60. let plných změn. Ty se před našima očima odehrávají takřka v každé scéně: doba se vyvíjí závratným tempem a hudba (i kostýmy) s ní. Muzikál Across the Universe funguje jako dějiny tohoto desetiletí v kostce a v písni. Není to ovšem žádné uslintané retro, ale vcelku úderná reflexe té nejaktuálnější současnosti. Konfrontace dnešních hodnot se tu prudce sráží s tím, jak byl svět vnímán v emocionálně excitované éře před čtyřiceti lety.

Psychedelický Bono Vox
Na začátku příběhu opouští mladík Jude (Jim Sturgess) rodný Liverpool a odjíždí do Ameriky, na oko za prací, ve skutečnosti chce najít svého otce, kterého nikdy neviděl. Při té příležitosti pozná svobodomyslného Maxe (Joe Anderson) a jeho sestru Lucy (Evan Rachel Woodová). Zamiluje se a všichni se společně usadí v hippie komunitě v New Yorku. Pak Max musí narukovat do Vietnamu...
 
Průzračně jednoduché dějové schéma umožňuje nesmírnou košatost muzikálového pojetí. Jednotlivé hudební výstupy s naprostou samozřejmostí vyrůstají z děje, ten se jejich prostřednictvím jednoduše posouvá nebo obohacuje a rozvíjí. S písněmi se tu zachází podobně jako v muzikálu příbuzného ražení Moulin Rouge: text písně hraje důležitou roli, skladby jsou ovšem zaranžovány a (výborně) interpretovány naprosto originálně, takže tu a tam jsou takřka k nepoznání.

Samozřejmě platí, že každý herec je zároveň i interpretem svých písní. Režisérka nehledala mezi hvězdami ani mezi muzikálovými herci, ale prostě mezi herci schopnými zpěvu, případně obsadila zpěváky a muzikanty. Ve filmu například herecky debutuje skvělá zpěvačka Dana Fuchsová, jejíž postava má evokovat Janis Joplinovou. Stejnou premiéru si odbyl i muzikant Martin Luther McCoy v reminiscenci na Jimmiho Hendrixe. Jedinou star je v tomto „muzikálovém vesmíru“ Bono Vox, který si tu vystřihl psychedelické hudební číslo a la Jack Kerouack. Ale díky s vervou interpretované Come Together nepřehlédneme ani Joe Cockera jako žebráka v metru.

Across the Universe

USA 2007 Scénář: D. Clement, I. La Frenais Režie: Julie Taymorová Kamera: Bruno Delbonnel Hrají: Jim Sturgess, Evan Rachel Woodová, Joe Anderson, Dana Fuchsová, Martin Luther McCoy, Distribuce v ČR: Falcon Premiéra: 29. 11. 2007



Jen ojediněle mají písně taneční choreografii. Pokud ano, tak jsou pojaty takřka švankmajerovsky surrealisticky jako „verbířská“ I Want You se stylizovanými vojáky. Většina skladeb má spíš podobu osobních výpovědí jako nenápadně lesbické vyznání I Want To Hold Your Hand. Nejsilnější je nejspíš dramaticky pojatá obžaloba Strawberry Fields Forever.

Z filmu, v němž došlo i na loutky a animace, čiší nekonečná energie a touha po svobodě, která je dnes mnohem méně jednoznačná a méně ryzí, než byla v šedesátých letech. Úžasné je, že Across the Universe ani na vteřinu nepůsobí jako pomník Beatles, naopak slavné skladby tu výborně slouží filmu.

 

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...