Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Klimtův obraz se prodal za rekordní sumu

Kultura

  12:25
NEW YORK - Sbírka malíře Gustava Klimta ve vídeňském Belvederu přišla o svoje nejslavnější dílo. Portrét Adely Blochové-Bauerové, který muselo Rakousko vrátit americké dědičce po původním majiteli, byl v New Yorku prodán za rekordní cenu. Ta překonala dosavadní nejvyšší částku, zaplacenou před dvěma roky za Picassův obraz Chlapec s dýmkou.

reprodukce portrétu Adely Blochové-Bauerové

Oficiálně cena nebyla oznámena, ale deník uvádí, že obraz byl zakoupen za 135 milionů dolarů (asi tři miliardy korun). Dosavadní rekord za Picassa činil 104,1 milionu dolarů. Podle New York Times Klimtův obraz zakoupil miliardář Ronald Lauder, který vlastní i komerční TV Nova, pro Novou galerii na Manhattanu.

Pět vzácných obrazů Gustava Klimta z vídeňské národní galerie muselo Rakousko po mnohaletém sporu letos v březnu vrátit americké dědičce Marii Altmannové (90). Rychlý prodej nejslavnějšího z těchto obrazů - takzvané "zlaté Adely" - zřejmě zmařil naděje Rakušanů, že by mohl být z prostředků veřejné sbírky vykoupen zpět do Vídně.

Gustav Klimt (1862-1918) je klíčovou postavou vídeňské secese a symbolismu, která nesporně ovlivnila i secesi českou. Klimtova sbírka ve vídeňském Belvederu je tak nyní bez nejslavnějšího díla poněkud ochuzena. Sbírku dobového umění doplňují i díla Klimtova přítele Egona Schieleho, který si vypracoval vlastní, naturalističtější styl.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!