Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Klub Roxy zažene tygry i cizí armády

Kultura

  22:18
PRAHA - Britská kapela The Dhol Foundation, průkopník tradičního indického nástroje, bubnu dhol, vystoupí 16. dubna v pražském klubu Roxy. Jejich koncerty jsou proslulé především velkou energií: dhol patří mezi nejhlasitější nástroje světa. Prý se jimi kdysi zaháněli tygři či cizí armády nebo svolávali obyvatelé na náměstí.

Johnny Kalsi (The Dhol Foundation) foto: alanbearmanmusic.co.uk

Kapela patří k předním představitelům londýnského asijského undergroundu, do Roxy přijede včele s frontmanem Johnnym Kalsim, dholistou, který hrál například s Asian Dub Foundation, Transglobal Underground, Fun-Da-Mental, Afro Celt Sound System, Robertem Plantem či založil formaci The Bollywood Brass Band.

Zajímavostí je, že Kalsi je zároveň zakladatelem školy hry na dhol (pojmenované stejně jako kapela), která má nyní po Velké Británii desítky poboček. V  Roxy půjde o první klubový koncert u nás, do této chvíle formace vystupovala v České republice pouze na festivalech, nejčastěji v Trutnově.

Ačkoliv jejich zvuk stojí na bubnech dhol, nelze jejich nahrávky označit za bubenické. „Chtěl jsem k tomu, co děláme, od začátku adaptovat elektroniku. Jde nám o experimenty, to nehodlám popřít. Nevěřil jsem, že bych dokázal připravit čistě bubenické album. Některé z nich jsem předtím slyšel a přišly mi po desítkách minut jednotvárné. Je totiž jedno, zdali změníte rytmus či základní vzorec, zvuk bubnu zůstane stejný. Tak jsem si řekl: nechci vytvořit desku dhol pouze s rytmy a údery. Chci hudbu, vokály, chci, aby lidé tu desku poslouchali a jenom přitom zavřeli oči a malovali si své vlastní obrazy,“ říká Johnny Kalsi.

The Dhol Foundation: živě v Turníně

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!