Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Román mladé české autorky (nejen) o tom, jak je pro cizince těžké žít v putinském Rusku: člověk roste tím, že pochybuje


Spisovatelka Jana Guljuškina | foto: Alajan

Premium Recenze
Původní českou literaturu psanou ženskou rukou už dávno neposílá na zdejší knihkupecké pulty jenom brněnský Host. Jsou i jiné podniky. Třeba pražský Dybbuk, kde právě vydali druhotinu Jany Guljuškiny. Autorka je ročník 1984, absolvovala rusistiku na univerzitách v Praze a Brně, loni debutovala románem Jolka. Její druhá knížka se jmenuje Paní S.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

A je to zřejmě autofikce, tedy oblíbená kombinace autobiografického psaní a fikce, reálné zkušenosti prodloužené a rozvinuté autorskou fabulací. Nasvědčuje tomu leccos: nejvíc asi autorčino příjmení a její vysokoškolská studia. Hrdinka knihy, nasekané do osmnácti kapitol, je Češka, co hned úvodem přistává s manželem Rusem v Rusku, v Petrohradu. Je rok 2012 a oni tam chtějí žít. On od rána do noci pracuje, ona se stará o malé děcko. Jenže tu starost jí kalí subjekt-objektivní napnelismy všeho druhu.

Hrdinka je v nové realitě čím dál nervóznější. A všecky její výlevy, ať v řeči, ať v konkrétních činech, mají jednak společný hromosvod (vlastního syna), jednak společného jmenovatele: ruskou mentalitu. Ten děsivý, přízračný a zrůdný konglomerát byrokracie, mafiánství a kriminality, tu s gustem pěstovanou brutalitu na všech úrovních vztahu k druhému i ke světu, to permanentní ponižování, buzerování, fatální sebeobelhávání, nulovou sebereflexi. Bezcílnost, úzkost, zmar.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: