Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Knižní trh v časech koronaviru. Hrozí jeho nenávratný zánik, varují nakladatelé

Kultura

  17:00
PRAHA - Krom jiných odvětví i knižní trh zažívá díky koronaviru své temnější období. Mezi nakladateli dokonce padají takové názory, že mu hrozí absolutní zhroucení. Spolu s tím se ale objevují výzvy, aby čtenáři nakupovali knihy přímo u nakladatelů a tím podpořili jejich okamžité příjmy.
(ilustrační snímek) Knihkupectví.

(ilustrační snímek) Knihkupectví. foto: MAFRA

‚Zachraňte knižní trh, dokud je čas.’ Knižní nakladatelé poslali otevřený dopis Babišovi

Řadu autorů, překladatelů a dalších osob, které mají svou roli v českém knižním prostředí, vyděsila zpráva vydavatelství Euromedia o pozastavení plateb třetím osobám až do odvolání, neboť má v plánu příchozí prostředky použít na krytí závazků vůči zaměstnancům. Posléze se objevily zprávy, že některé neuhrazené platby se týkají ještě vánočních prodejů, což společnost potvrdila. Původní slova finanční ředitelky Michaely Indrové ale následně mírnil generální ředitel Lukáš Novák.

„Je pravda, že coby distributor knih máme vůči nakladatelům neuhrazené platby. Jsou mezi nimi i některé starší obraty. Jsme totiž závislí na platbách z maloobchodu, především od více než 1300 knihkupectví. Ty totiž, dílem dlouhých splatností a dílem platební nekázně způsobené i současnou situací, minimálně ve stejném objemu, neproběhly. Proto jsme naše obchodní partnery na situaci okamžitě upozornili,“ uvedl Novák.

Zhroucení maloobchodní sítě

Ten se spolu s dalšími klíčovými hráči knižního trhu podepsal pod otevřený dopis Andreji Babišovi. V dopise signatáři upozornili na skutečnost, že v současné situaci hrozí nenávratný pád knižního trhu, a to především z důvodů možného zhroucení maloobchodní sítě, jejíž postavení bylo dle slov nakladatelů už před provedenými krizovými opatřeními vratké.

„V současné těžké době je naše činnost přerušena a k její úplné obnově okamžikem uvolnění současných opatření nedojde. Její start bude trvat měsíce, neboť obavy a opatrnost společnosti budou mít vleklý charakter a knihy nebudou vyhledávanou komoditou pravděpodobně dříve než na Vánoce. V takovém stavu ovšem hrozí absolutní zhroucení knižního průmyslu popsané výše. Následovalo by masivní propouštění a ukončení činnosti řady společností, bez ohledu na jejich současnou velikost,“ uvádí nakladatelé v otevřeném dopise.

Odklad úhrad

Pod něj se podepsal i generální ředitel Albatros Media Václav Kadlec. Podle něj je ale pozice Albatros Media pevná a finančně stabilní. „Neznamená to však, že naše rezervy jsou bezedné a že bychom dokázali dlouhodobě fungovat bez příjmů. Jen za březen očekáváme celkový výpadek tržeb v řádu desítek milionů,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Jedinými většími odběrateli knih společnosti Albatros Media nyní zůstaly e-shopy, ty ovšem představují okolo 20 % z celkových tržeb z maloobchodu. „O zbývajících 80 % tedy každým dnem nenávratně přicházíme,“ říká Kadlec. Mezi opatření, k nimž se vydavatelství uchýlilo, je odsunutí 45 % plánovaných novinek a redukce marketingových výdajů. I přes pokles tržeb zaslalo vydavatelství autorům, překladatelům a dalším partnerům ujištění, že bude i nadále plnit své závazky. Provozovatelům kamenných knihkupectví nabídlo odklad úhrad faktur o 30 dní.

Kromě společnosti Euromedia oznámili omezení či zastavení plateb podle Deníku N také další distributoři, konkrétně Kosmas, Pemic a Dobrovský. Kosmas se už před několika dny vyjadřoval do médií v tom smyslu, že uzavřením kamenných prodejen přichází až o milion korun denně.

„V tuto chvíli jsme bohužel nuceni přistoupit k pozastavení úhrad závazků vůči našim dodavatelům,“ napsal v dopise svým obchodním partnerům Pavel Dobrovský.

V této souvislosti řada spisovatelů, překladatelů, ale i samotných nakladatelství vyzvala čtenáře, aby nakupovali knihy přímo u samotných nakladatelů, kteří tak dostanou prostředky z prodejů okamžitě.

Mírný nárůst online prodeje

Internetové knihkupectví Martinus na dotaz serveru Lidovky.cz uvedlo, že sleduje mírný nárůst online prodeje, nicméně pouze malá část čtenářů, kteří nakupovali knihy v kamenných knihkupectvích, se přesunula k nákupu přes internet.

Výrazné výkyvy nehlásí ani Audiotéka. „Co se týká nárůstu zájmů o audioknihy, nezaznamenali jsme výrazné výkyvy ani na jednu stranu. Držíme se zhruba křivky, kterou jsme měli nastavenou ještě před vypuknutím koronavirové situace,“ řekla pro server Lidovky.cz Denisa Kráľová, marketingová specialistka Audiotéky.

Zuzana Kadecká z Martinusu také poznamenala, že zavření kamenných prodejen na Slovensku ještě před plošným nařízením vlády nebyl jednoduchý krok, ale v Martinusu věří, že byl v dané situaci správný. „Aktuálně situaci řeší celý Martinus společně a právě teď, kdy jsou zavřená knihkupectví, o to víc pracujeme na internetovém prodeji a logistice. Žádné opatření, které v rámci firmy činíme, nebude mít v dohledné době žádný negativní vliv na naše závazky vůči nakladatelům, ať už na Slovensku nebo v Česku.“

Knihy zdarma

I přes problémy, s nimiž se knižní trh potýká, se objevuje řada pozitivních zpráv. Holding Euromedia, pod nějž spadá i síť knihkupectví Neoluxor, rozešle zdarma celkem 10 tisíc knih dětem zdravotníků.

Řada autorů se rozhodla poskytnout své knihy zcela zdarma. Legálně je tak možné si stáhnout zcela zdarma 40 dní pěšky do Jeruzaléma od cestovatele Ladislava Zibury či Vládneme, nerušit od Erika Taberyho, šéfredaktora týdeník Respekt. „Věřím, že v době zavřených knihkupectví, knihoven a taky hranic je příhodný čas dát lidem k přečtení něco optimistického. Moji první knížku si tak teď mohou stáhnout legálně a zdarma,“ řekl Zibura. 

Již dlouhou dobu nabízí legální e-booky také Městská knihovna v Praze.

Mnohá nakladatelství na svých e-shopech také nabízí svým zákazníkům slevy ve výši 15 % - 20 % či dopravu zdarma.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!