Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Kokoschka se prodal za 19,5 milionu korun

Kultura

  16:46
PRAHA - Obraz rakouského malíře Oskara Kokoschky s názvem London, Chelsea Reach z roku 1957 se na aukci v Praze na Žofíně prodal za vyvolávací cenu 19,5 milionu. Cena byla dosud nejvyšší vyvolávací na českém aukčním trhu s uměním. Kokoschkův obraz se zároveň stal druhým nejdráže prodaným dílem na českém aukčním trhu.

Obraz rakouského malíře Oskara Kokoschky s názvem London, Chelsea Reach. foto: Foto: Art Consulting

S aukční přirážkou, která pro toto dílo činí výjimečně jen deset procent, zaplatí kupec za obraz 21,45 milionu korun. Další díla dnes nabízená mají aukční přirážku 18 procent. Protože ale různé aukční domy mají výši přirážek různou, pro srovnání se uvádějí ceny dosažené na sále.

Rekord tuzemských aukcí zatím stále drží obraz Františka Kupky Élévation (Výšky) IV, který se loni v říjnu prodal za 22,1 milionu korun. Dražila jej společnost 1. Art Consulting Brno-Praha, která dnes prodala také Kokoschku.

Jeho obraz je jedním z mála děl zahraničních autorů, kteří zasáhli do žebříčku nejdráže prodaných uměleckých děl na tuzemském trhu. Převážně mu totiž dominují díla domácích autorů, zejména představitelů meziválečné avantgardy a moderny.

Kokoschka patří mezi největší světové malíře 20. století a jeho obraz London, Chelsea Reach s panoramatickým pohledem na řeku Temži je podle majitele aukční síně Jiřího Rybáře vrcholným galerijním dílem. Kokoschkovo dílo této kvality se na světovém aukčním trhu již dlouho neobjevilo. Většina z osmi obrazů londýnského cyklu je umístěna ve státních světových galeriích či nadačních sbírkách.

Autoři: ,