Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Konání Moraviateku, letošní velké technoparty, je v ohrožení

Kultura

  15:36
PRAHA - Technaři jsou zklamaní. Média "prokoukla" jejich plány, šířené mj. přes diskuzní server Nyx.cz a portál Facebook, s konáním letošní technopárty Moraviatek. Měl se konat na Břeclavsku.

Ilustrační foto. foto: AFP

Ukázalo se, že pořadatelé si nezajistili potřebné dokumenty. Nejenže musí zapůjčení prostoru schválit mikulovská radnice, navíc je vyhlídnutý areál součástí CHKO Pálava. Technoparty se měla konat od zítřka do neděle a i přesto, že hudební doprovod v podobě několika soundsystémů je již zajištěn, potenciální návštěvníci váhají. Akce má mít totiž ilegální povahu; už teď je ale jisté, že Moraviatek bude ostře sledovaným mediálním terčem.

Pořadatelé se uklidili do soukromí a aktuální plány na žádných serverech (fora na Lide.cz, Libimseti.cz, Facebook, Freetekno.cz nebo Nyx.cz) nezveřejňují. Hosté starších Czechteků, který by letos "oslavil" patnácté narozeniny, se obávají, že se akce stane komerční a "módní" záležitostí, což je problém, který nezávislou freetekno scénu trápí několik let.

V roce 2004 a 2005 Czechtek rozehnala policie, přičemž její ukončení před čtyřmi lety v Mlýnci na Tachovsku skončilo brutálními střety a několika desítkami zraněných účastníků i policistů. Akce se od té doby konala spontánně a "ad hoc" bez vážnějších problémů.

Autoři: