Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Svoboda pro Severokorejce znamená něco jiného než pro nás, říká koreanistka


Nic není právě jen černé, nebo jen bílé. Čím více rozhovorů člověk vyslechne, tím více si to uvědomuje, říká Nina Špitálníková. | foto: Ondřej Košík MAFRA

Premium Rozhovor
Koreanistce Nině Špitálníkové se po studiích podařila výjimečná věc, s pomocí lidskoprávních neziskovek natočila několik desítek rozhovorů se severokorejskými uprchlíky. Jedinečná setkání, z nichž se pomalu skládal obraz každodennosti Severokorejců, pak autorce posloužila nejen k ucelenější představě o životě v uzavřené Severní Koreji, ale hlavně dala vzniknout publicistickým knihám, přednáškám a aktuálně také prvnímu románu.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: V těchto dnech se na pultech knihkupectví objeví váš románový debut Severka. Vycházíte, stejně jako v některých předchozích knihách, z autentických svědectví severokorejských uprchlíků?
Vycházím z příběhu velmi mladé Severokorejky, se kterou jsem vedla rozhovory v jihokorejském Soulu. Jeden z rozhovorů se objevil i ve Svědectví o životě v KLDR. Ale její životní příběh mě natolik zaujal, že jsem se rozhodla dát jí více prostoru, který si dle mého názoru zaslouží. Vzhledem ke komplikovanosti příběhu a uzavřenosti severokorejského režimu by ale bylo velmi obtížné knihu postavit jen na základě přímých výpovědí. I z tohoto důvodu jsem se rozhodla pro román.

Lidovky.cz: Hrdinka vaší knihy žije v blahobytu, její otec byl režimním prominentem, ona sama se již v patnácti letech stala propagandistkou socialistického svazu mládeže... Nakolik je časté, aby se mezi uprchlíky dostala i osoba, která režim pomáhala udržovat?
Útěk ze Severní Koreje je drahá záležitost. Zvlášť pokud se rozhodne odjet do Korejské republiky. Severokorejec musí mít buďto kontakty, anebo peníze. Nejlépe ale obojí. Takže to, že se ven dostane vyšší či střední třída, je běžné. I když v tomto případě to bylo vcelku specifické tím, že útěk zosnovali rodiče hlavní hrdinky.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!