Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Umění bez kalkulu. Tomu prostoru prostě nešlo odolat, říká kurátor nové galerie Art brut Jaromír Typlt


Jaromír Typlt | foto: Apolena Typltová

Premium Rozhovor
Na Novém Městě v Praze, Na Zderaze, se nachází kostel svatého Václava. Gotická stavba byla kdysi královským kostelem Václava IV., ale dnes je ve srovnání s protějším barokním chrámem svatých Cyrila a Metoděje spíše zasutým místem. To se ale postupně mění díky zajímavému spojení – více než rok funguje ve skrovné budově, náležící kostelu, nový výstavní prostor. Galerie Art brut Praha otevřela v minulém roce a jejím kurátorem je básník, performer a esejista Jaromír Typlt.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Galerie je vůbec prvním výstavním prostorem v hlavním městě zaměřeným výhradně na tvorbu autorů, kteří se z různých důvodů nemohou nebo nechtějí vřadit do běžného výtvarného provozu. Kdo za myšlenkou galerii zřídit stojí?
Galerii si vysnil Vladimír Drábek, který už před deseti lety na Letné založil Ateliér radostné tvorby pro rozvíjení talentu umělců s různými druhy zdravotního znevýhodnění. Vlastní výstavní prostor v Praze považoval za další, logicky navazující krok. Mně se poměrně úspěšně dařilo několik let Vladimíra od té myšlenky zrazovat, protože jsem už kurátorem galerie kdysi byl a věděl jsem, kolik sil a peněz taková věc stojí.

Ale nakonec na mě vyzrál, protože mi ukázal prostor ve středu města, kterému nešlo odolat. K pronájmu nám ho velkoryse nabídla paní farářka Emanuela Blažková z Církve československé husitské, a to na základě předchozí spolupráce s Ateliérem radostné tvorby. Dobře odhadla, že bývalá plynová stanice, která od padesátých letech stojí na pozemku kostela, může svou industriální neuhlazeností souznít s tím, čemu se říká „umění v surovém stavu“, tedy art brut.

Lidovky.cz: Tvorbou art brut – někdy se užívá i termín „outsider art“ – se zabýváte už od konce devadesátých let. Čím vás přitahuje, fascinuje, dráždí?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se