Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Kráska míří do Toronta

Kultura

  9:20
PRAHA - Nový film zavedené dvojice Jan Hřebejk-Petr Jarchovský Kráska v nesnázích se vydává do světa. Na festivalu v kanadském Torontu se představí tři dny po své české premiéře - 10. září.

V Torontu se Kráska v nesnázích v hlavních rolích s Annou Geislerovou, Josefem Abrhámem, Janou Brejchovou a Jiřím Schmitzerem předvede divákům celkem třikrát. Torontský festival (7.-16. září) bere producent Ondřej Trojan, jehož produkční společnost Total HelpArt za filmem stojí, jako odrazový můstek pro distribuci v USA i pro cestu filmu do zbytku světa.

„V Torontu jsme dostali vynikající večerní časy projekcí. Jsem v netrpělivém očekávání. Zaznamenali jsme zájem několika distributorů a cesta filmu na severoamerickém trhu se bude odvíjet od toho, jak se bude líbit v Torontu,“ popsal Trojan nejbližší plány spojené s filmem. Po Torontu se Kráska v listopadu objeví ještě na festivalu Amerického filmového institutu AFI v Los Angeles.

Pokud by film vybrala Česká filmová a televizní akademie za Česko do bojů o Oscara, festival by mohl posloužit jako první kolo propagace u amerických akademiků.

Zatímco Trojan koordinuje cestu filmu po festivalech, režisér Hřebejk se soustředí na natáčení svého dalšího filmu Medvídek. Pracuje na něm od začátku srpna. „Jsme tak ve dvou třetinách nebo určitě za polovinou,“ odtajnil aktuální stav prací scenárista Jarchovský. Na štáb ještě čeká natáčení v říjnu a krátká dotáčka v zimě.

Premiéru by měl mít příští rok na podzim. Osud Krásky v nesnázích v amerických kinech je zatím nejistý, v těch českých distributor i producent doufají ve vysokou návštěvnost a nasazují ho v ambiciózních 37 kopiích. Ještě před zářijovou premiérou bude mít příběh ze současnosti o matce dvou dětí Marcele (Geislerová), která řeší, jestli uniknout z tíživé situace do zajištěného vztahu nebo se vrátit k „napravenému“ manželovi, dvě české předpremiéry - v Olomouci (30. srpna) a v Ostravě.

Vedle Hřebejkova jména by diváky do kin mohlo přivést i herecké obsazení. Po delší době se k filmu vrátili Josef Abrhám a Jana Brejchová. Brejchová hraje Marcelinu matku, Abrhám zajištěného kultivovaného emigranta, „anděla zachránce“, jenž krásce nezištně pomáhá. Abrhám svou postavu jako dobráckého anděla nevidí.

„Není to jen anděl, ale normální chlap, který má leccos za sebou, ale ještě se dívá kolem sebe. O nic se neuchází, jen se náhodou konfrontuje s lidmi, kteří jsou v úplně jiné situaci, než je on.“ Jako anděla ho nenapsal ani scenárista Jarchovský, jenž postavu původně psal jako pětatřicetiletého londýnského bankéře: „Není to žádný Zorro mstitel, který se vznáší nad ostatními. Není dobrák, ale normální slušný člověk, který má nadhled.“ K filmu vychází i soundtrack s hudbou Radůzy, Glena Hansarda a Aleše Březiny.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!