Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Kritici na Berlinale si vybrali Menzlův film

Kultura

  17:20
BERLÍN - Ještě než se budou v sobotu rozdělovat hlavní ceny na filmového festivalu Berlinale, získal snímek Jiřího Menzela na svoji stranu kritiky. Ti mu udělili za film Obsluhoval jsem anglického krále cenu Mezinárodního svazu federace filmových kritiků.

Jiří Menzel s herečkou Julii Jentschovou. foto: JOHN MACDOUGALL AFP

Jury svazu patří k vůbec nejstarším neoficiálním porotám, neboť svaz vznikl na začátku 30. let. Působí ve čtyřech desítkách zemí a obesílá zhruba stejný počet festivalů. Vznikl s cílem propagovat a rozvíjet filmové umění a dohlížet na profesní zájmy.

Samotné tiskové konference před uvedením filmu se zúčastnily zhruba dvě stovky novinářů. "Je to krásný Hrabalův román a nabídli mi za jeho adaptaci slušný honorář," šokoval zprvu režisér přítomné odpovědí na otázku, co ho na námětu
fascinovalo.

"Vysmíval jsem se lidské hlouposti, jejímž výplodem je nacismus i komunismus," zvážněl Menzel. Vysvětloval pak, proč oproti předloze změnil závěr filmu. "Ten není verbální, těžko lze obrazem popsat úvahy starého člověka. Nakonec jsem si vypůjčil slova z jiné Hrabalovy povídky: Tady mají dobrý pivo, sem budu chodit," uvedl.

"Scénář mě fascinoval, do té doby jsem nikdy nic takového nečetla," řekla
německá herečka Julia Jentschová. "Popsal mi ji tak, že jsem se už nerozmýšlela a chtěla sloužit příběhu," dodala herečka, která byla vloni za svůj výkon ve filmu Sophie Schollová - Poslední dny vyhlášena nejlepší evropskou herečkou roku, předloni za ni v Berlíně dostala Stříbrného medvěda.

Také Oldřich Kaiser připustil, že dlouho s kolegou Ivanem Barnevem licitovali, kdo komu má být podobný. "Dlouho jsme se pozorovali, vzájemně se navštěvovali a studovali se," uvedl. Barnev na tom nevidí nic zvláštního, vše prý způsobil režisér, když si je vybral. "Mně řekl, že mladého Jana Dítěte už má a teď shání zdevastovaný ksicht - proto se obrátil na mě," vysvětlil Kaiser. Menzel dal k dobru historku o tom, jak se Barnev zhrozil, když Kaisera poprvé uviděl. Nedovedl si totiž představit, že tak bude "ve stáří" vypadat.

Snímek s rozpočtem 85 milionů korun získal také jedenáct nominací na České lvy, jejichž držitelé budou vyhlášeni 3. března v Praze. Právě Menzel, držitel Oscara za přepis Hrabalových Ostře sledovaných vlaků, získal v roce 1990 na jubilejním 40. ročníku berlínského festivalu za Skřivánky na niti hlavní cenu Zlatého medvěda.

Autor: