Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Kubišová se Neckáře zastala

Kultura

  9:24
Dnes nad ránem skončil jubilejní dvacátý Open Air Music Festival v Trutnově. Ročník věnovaný Václavu Havlovi bude patřit k nejvydařenějším v dlouhé historii akce.

Jedna z hvězd programu, zpěvačka Marta Kubišová foto: ČTK

Pro trutnovský festival je nejpříznačnější neuvěřitelné stylové spektrum umělců vystupujících na všech třech scénách. Jen v areálu na Bojišti je snad možné, že ve festivalovém „prime timu“ v sobotu večer po sobě koncertuje metalový Pražský výběr II, Marta Kubišová vzpomínající za doprovodu klavíru na své klasické hity ze šedesátých let, po ní hlavní hosté ze zahraničí, švýcarští The Young Gods se svým elektronickým „nářezem“, a posléze je vystřídají klasikové českého undergroundu Plastic People of the Universe ve společném projektu s orchestrem soudobé vážné hudby Agon.

To, co vypadá jako zlý sen festivalového dramaturga, ovšem právě zde dokonale funguje. A nejenže mnohatisícihlavé publikum takové žánrové skoky bez reptání přijme, ale dokonce vytvoří jejich nositelům takové prostředí, že mohou mít pocit, že právě oni jsou ti, kvůli kterým posluchači vážili mnohdy dalekou cestu na festival.
S letošním ročníkem souvisejí i dvě události, které se samotné hudby týkají jen nepřímo. Tou první je návštěva bývalého prezidenta Václava Havla. Na tu jsou už pravidelní návštěvníci trutnovského festivalu zvyklí - pokud je Havel v republice, konkrétně na své nedaleké chalupě na Hrádečku, vždy si udělá čas a festival, u jehož zrodu v roce 1987 stál, navštíví.

Havel náčelníkem
Jeho letošní návštěva v sobotu večer však patří z mnoha důvodů k výjimečným. Havla tentokrát nedoprovodila jeho žena Dagmar, nýbrž nevlastní dcera Nina. Exprezident strávil v areálu Bojiště delší čas než bývá zvykem, v zákulisí se mimo jiné zapovídal se starými přáteli z undergroundu.

Zatímco v minulých letech se snažil v rámci festivalu politicky neangažovat a nevyslovovat, tentokrát z pódia odsoudil plánovanou stavbu supermarketu na místě konání akce, a v zákulisí dokonce podepsal petici podporující stavbu americké radarové základny v Čechách. Na závěr návštěvy posadil organizátor festivalu Martin Věchet Václavu Havlovi na pódiu na hlavu indiánskou čelenku, a veřejně tak potvrdil jeho volbu „náčelníkem“ místního „festivalového národa“. Trutnovské přehlídce předcházela kauza s podezřením Václava Neckáře ze spolupráce s StB, které zveřejnily LN. Neckář měl na festivalu v sobotu vystoupit, jeho blok se měl prolnout s blokem Marty Kubišové, s níž a s Helenou Vondráčkovou na konci 60. let tvořil Neckář populární trio Golden Kids. Podle Kubišové bylo domluveno i její společné vystoupení s Neckářem v písni Časy se mění. Vzhledem k tomu, že se zpěvák k obvinění z „temné minulosti“ odmítl vyjádřit, pořadatelé festivalu jeho koncert zrušili. Marta Kubišová se ovšem v rámci svého bloku Neckáře zastala a doslova prohlásila: „Vašek žádný estébák nebyl.“



Další podrobnosti
si přečtěte v dnešním vydání deníku

Autor: