Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Labyrinty herectví představí pět hereckých škol

Slovensko

  7:00
PRAHA - Mezinárodní divadelní festival Labyrinty herectví je první festival v Evropě, jehož hlavním cílem je analýza divadelního jazyka evropských hereckých škol, a to jednak z hlediska praxe – formou představení a praktických dílen, jednak z hlediska teorie – formou rozborových seminářů.

Foto z festivalu v roce 2007. foto: divadlolabyrinth.cz

V průběhu šesti dnů se v Labyrintech herectví představí pět hereckých škol. Každá škola předvede jedno představení, na které bude následující den navazovat dílna a seminář.

Praktickou dílnu (workshop) povede pedagog-režisér inscenace, který představí základní postupy práce s hercem. Každá dílna bude mít své téma, které se bude lišit v závislosti na divadelní tradici jednotlivých škol. Rozborový seminář povedou členové Katedry divadelních, filmových a mediálních studií a hosté z řad odborníků a jeho cílem bude konfrontace divadelní teorie a praxe. Seminář bude navazovat na zhlédnuté představení a praktickou dílnu.

Na již třetí ročník festivalu byly opět záměrně vybrány školy ze všech částí Evropy, vzhledem k odlišným způsobům výuky herectví v závislosti na divadelní tradici a geografické poloze. Na porovnávání tradic ve výuce herectví se letos budou podílet školy z Makedonie, Rakouska, Švýcarska, Bosny a Hercegoviny a ze Slovenska. Stejně jako ročníky předešlé, bude i letos festival realizován v divadelních prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci.

Herecké školy, které přijaly pozvání na Mezinárodní divadelní festival Labyrinty herectví:
Faculty of Dramatic Arts (Skopje, Makedonie)
Universität für Musik und Darstellende Kunst (Graz, Rakousko)
Hochschule der Künste (Bern, Švýcarsko)
Academy of Performing Arts (Sarajevo, Bosna a Hercegovina)
Vysoká škola múzických umení (Bratislava, Slovensko)

V letošním roce bude festivalový program poprvé rozšířen také o off program s názvem Podoby divadla. V rámci off programu se představí mj. divadlo The High Hat Theatre s programem s názvem Přístroj doktora Darklinga. Část off programu se bude věnovat dramaterapii. Dramaterapie je metoda pomáhající použitím dramatických (divadelních) postupů upravit psychické poruchy, sociální vztahy, důsledky tělesného nebo mentálního postižení. Slouží také k podpoře duševní i fyzické integrace, rozvoji slovní i mimoslovní komunikace a podněcuje osobnostní růst.

Mezinárodní divadelní festival Labyrinty herectví
Organizátor: občanské sdružení Labyrinth ve spolupráci s Katedrou divadelních, filmových a mediálních studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého
Datum: 3. - 8. května 2009
Umělecké centrum Univerzity Palackého, Olomouc
Web: www.divadlolabyrinth.cz

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!