Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Legendární AC/DC zahráli v Praze

Kultura

  23:06
PRAHA - Efektním intrem s komiksovou lokomotivou se satanským číslem 666 na promítacím plátně byl zahájen v pražské O2 areně dlouho očekávaný koncert australské kapely AC/DC. Za hlasitého zvuku skladby Rock'N Roll Train provázené ohňostrojem se na pódiu objevila kytarovými rify proslavená skupina mohutně pozdravovaná beznadějně vyprodanou halou.

Pódium australské hardrockové skupiny AC/DC při koncertu, který se uskutečnil v pražské O2 Areně. foto: Lidové noviny

Milovníci ryčného hard rocku se po osmi letech dočkali pohledu na typickou školní uniformu kytaristy Anguse Younga a vypjatého vokálu Briana Johnsona.

Mnozí z návštěvníků měli na hlavách blikací čertovské rohy s logem AC/DC. V roli předkapely se představili irští rockeři The Answer.

Cestu k hale lemovaly davy lidí, kteří se ještě těsně před koncertem snažili sehnat vstupenky. Ty však vykoupili fanoušci kapely už v říjnu za pouhé dva dny. Rychleji dosud na podobný koncert zmizely jen lístky na vystoupení Madonny, která v roce 2006 svůj koncert v O2 areně vyprodala za dvě hodiny.

Turné Black Ice World Tour provází nové studiové album Black Ice (Černý led), které kapela vydala loni v říjnu. Jeho název je podle vysvětlení členů AC/DC termínem ze silniční dopravy označujícím nebezpečné klimatické podmínky.

Vyprodáno je všech 6 britských koncertů
AC/DC zahájili koncertní šňůru loni 28. října v Severní Americe a v únoru se band přesunul do Evropy. Kromě Prahy plánuje koncerty například také v Paříži, Lipsku, Mnichově a Budapešti. Do Prahy dorazili z německého Dortmundu a pokračují do italského Milána, kde mají vystoupit 19. března.

O koncerty skupiny, která se do rockové historie zapsala hity jako Highway To Hell, Let There Be Rock nebo Whole Lotta Rosie, je všude obrovský zájem.

Již nyní je například zcela vyprodáno plánovaných šest koncertů v Anglii, kde se nové album Black Ice dostalo do čela žebříčku prodejnosti, což se AC/DC podařilo poprvé po 28 letech.

V Praze AC/DC vystupují potřetí. Poprvé zde zahráli v roce 1996 ve vyprodané hale v Holešovicích, dnes Tesla Areně. Druhý koncert o pět let později přilákal na Spartakiádní stadion na Strahově přes 20.000 diváků, byla to však sotva polovina počtu fanoušků, s jakým počítali pořadatelé.

Skupinu AC/DC, jejíž název je označením střídavého a stejnosměrného elektrického proudu, založili v roce 1973 v Sydney bratři Angus a Malcolm Youngovi. V roce 2003 byla v New Yorku uvedena do rokenrolové síně slávy.

AC/DC prodali po celém světě na 200 milionů alb. Deska Back In Black z roku 1980 je se 42 miliony prodaných kopií druhým neprodávanějším albem historie po albu Thriller někdejšího krále popu Michaela Jacksona. Celkem vydali 16 desek a řadu živých nahrávek.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!