Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Let na hřbetě draka

Kultura

  11:08
PRAHA - V předešlých letech dostávaly děti pod stromeček nový film s Harry Potterem, tentokrát jim Ježíšek nadělí novinku, také dobře známou díky knižní předloze: fantasy Eragon. „Náhrada“ je to zcela adekvátní - efektní, napínavá a poctivě odvedená.

Eragon foto: BontonfilmReprofoto

Kořeny fantastického příběhu o dračích jezdcích, sahají do bujných představ patnáctiletého Christophera Paoliniho, který sepsal příběh o všem, co ho bavilo. To, že se v devatenácti dočkal vydání svého tlustospisu, který krátce na to vyšel v sedmatřiceti zemích světa (před třemi lety i u nás), dokazuje, že Rowlingová v tom není sama. Šanci uspět jako spisovatel má prakticky kdokoli, učitelka i teenager.

Poetika Eragona je ovšem mnohem více nasáklá odkazem Pána prstenů a otevřeně se hlásí k žánru fantasy. Dostáváme se tedy do světa, v němž spolu zápasí temné a dobré síly. Ta první má momentálně na vrch, čeká se, až se objeví nový dračí jezdec, který by se mohl postavit despotickému králi (John Malkovich). Ten právě přišel o pečlivě střežené dračí vejce, z nějž se má brzy vylíhnout pokračovatel udatného dračího rodu.

A tak se také stane. Na svět přijde dráček, stvoření neobratné jako štěně a roztomilé jako kotě. Samo si zvolí svého jezdce, sedmnáctiletého venkovského kluka Eragona (debutant Edward Spellers), kterému se tímto okamžikem docela změní život. Právě prostřednictvím titulní postavy se do příběhu dostává potterovský motiv, kdy si hrdina musí uvědomit svou předurčenost, přijmout ji a spolu s ní vzít na svá bedra i velký díl zodpovědnosti. Pro vzdorovitého a zbrklého klacka to vůbec není jednoduchý úkol, od toho má ovšem po svém boku učitele, bývalého dračího jezdce (Jeremy Irons).

Struktura příběhu pak kopíruje schémata fantasy žánru: je třeba doputovat na místo určení, cestou odolat řadě nástrah a v cíli svést bitvu s temnými silami, v tomto případě královými vojsky vedenými čarodějem Durzou (Robert Carlyle). Poctivým čtenářům budou ve filmu nejspíš chybět trpaslíci, kočkodlak, kouzelnická dvojčata či kráter sopky, kam autor knihy umístil vardenskou pevnost, jsou to ale přijatelné oběti, jejichž absence příběh zpřehlední a vyprávění urychlí.

Hodnocení LN: * * * *

Eragon
USA 2006

Scénář: Peter Buchman
Režie: Stefen Fangmeier
Kamera: Hugh Johnson
Hudba: Patrick Doyle
Hrají: Edward Spellers, Jeremy Irons, Sienna Guilloryová, R. Carlyle, J. Malkovich a další
Distribuce v ČR: Bontonfilm
Premiéra: 14. 12. 2006

Snaha o svižné a zbytečně nekomplikované filmové vyprávění je tu cítit z každé scény. Na dětského (nebo spíš ještě nedospělého) diváka se tu myslí takřka permanentě, ale je to ten sympatický způsob, jak si zábavu a dobrodružství opravdu představují děti, a ne tak, jak si dospělí myslí, že by se děti měly bavit.

Zlo je tedy skutečně zlé, zranění lidé v soubojích skutečně umírají a když se tu objeví pěkná dívka, jde Eragon za ní, i kdyby ho to mělo stát život. Žádné učitelování, ani bláznivá divočina, ale fantastický dobrodružný let na hřbetě draka, „skoro dospělý“ příběh, v němž jde o život při soubojích s rudookými hololebci či temnými mněňavci.

Psát, že zlatým hřebem Eragona je drak, respektive dračice Safira, je nejspíš zbytečné. Dokonale technologicky zpracované stvoření se tu prosazuje nejen v akčních scénách, efektních letech nad krajinou a dramatických bitvách, ale je to regulérní „člen posádky“, postava s charakterem.

Kdyby se nepovedla, odnesl by to celý film. Ale ona funguje víc než dobře, takže lze trochu přimhouřit oko nad výkonem debutujícího režiséra Stefena Fangmeiera, který má zatím zkušenosti hlavně jako specialista na zvláštní efekty (pracoval na Jurském parku, Twisteru nebo Dokonalé bouři). Jeho vstup mezi režiséry nedopadl špatně, na Pána prstenů sice zatím nemá, ale Letopisy Narnie pokoří spolehlivě.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...