Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V Praze zazpívá Delphine Galou, uzavře tak Letní slavnosti staré hudby. „Hudba má hluboký existenciální smysl,“ říká


Kontratenoři jsou dnes v módě, ale já si myslím, že jejich party mají zpívat ženy, říká francouzská pěvkyně Delphine Galou | foto: LSSH

Premium Rozhovor
Francouzská kontraaltistka Delphine Galou zítra vystoupí na závěrečném koncertu Letních slavností staré hudby v pražském kostele sv. Šimona a Judy. Není to úplně typická operní pěvkyně, jednak vystudovala filozofii na Sorbonně, a pak působí nesmírně sympaticky a spontánně. Její živý, temperamentní projev se neztratil ani v telefonu a vůbec neměla problém prohlásit, že ji kontratenoři nebaví a jejich party podle ní mají zpívat ženy.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Jaký máte názor na novodobou interpretaci rolí psaných původně pro kastráty – mají je zpívat ženy, kontratenoristé, nebo muži s transpozicí partu do mužské pěvecké polohy?

Popravdě řečeno, kontratenor je tak trochu proti přírodě, ale obecenstvo to vzrušuje, fascinuje, kontratenoři jsou v módě, takže je o tento druh zpěvu zájem. Tyto party byly původně určené pro kastráty, a i když není úplně jasné, jak zněly, víme, že měly určitou dynamiku a šíři. Z mého hlediska to dnešním kontratenorům chybí, nemají potřebné výrazové a emoční schopnosti, takže pro mě jsou tyto party blíž ženským hlasům než kontratenorům, kteří vytvářejí něco umělého. Jsem pro to, aby to zpívaly ženy.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se