Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Lidé a slovanští bohové. Nová česká pohádka s Polívkou a Čtvrtníčkem hledá pomoc u diváků

Česká pohádka Největší dar (2020). Režie: Marta Gerlíková Santovjáková, Daria Hrubá. foto: BONTONFILM

PRAHA - Chystaná pohádka Největší dar přenese diváka do poněkud opomíjených hájemství slovanských bohů, jakými jsou Perun, Radegast nebo Veles. Kvůli ekonomické krizi způsobené koronavirem žádají tvůrci o pomoc s dokončením diváky. Ti mohou na film přispět pomocí portálu HitHit.cz.
  14:00

“Chceme představit příběh, za kterým si stojíme a který divákům umožní poctivý zážitek v kině. Taková pohádka musí být dokonale ozvučená, sestříhána a musí bavit. Uvést do kin technicky nedotažený film není možné” vysvětluje režisérka Marta Gerlíková Santovjáková (Tehdy spolu, Děda). Snímek spolurežírovala s Dariou Hrubou (televizní pořady Folklorika a Jura Petrů). 

Česká pohádka Největší dar (2020). Režie: Marta Gerlíková Santovjáková, Daria...
Česká pohádka Největší dar (2020). Režie: Marta Gerlíková Santovjáková, Daria...

Tvůrci tedy spustili kampaň na crowdfundingovém serveru HitHit.cz (podpořit můžete ZDE). Podporovatelům nabízejí celou řadu odměn včetně účasti na slavnostní premiéře, darů od herců nebo artefaktů z filmu. Vybrané peníze půjdou na distribuci a důležité dokončovací práce jako je barvení, zvuk nebo trikové sekvence, zkrátka na věci, pro které se kvůli koronavirové krizi nedostává peněz.

„Pošlete nějakou tu kačku, ať je tahle pohádka dobře nabarvená a sestříhaná, ať je dokončena a může jít do světa, stojí to za to,“ vyzývá bůh hromu a blesku PErun s tváří Petra Čtvrtníčka. K němu se přidali i další herci, například Radim Fiala nebo Sabina Rojková. „Pomozte a snad se spolu uvidíme v kině,“ zakončuje svůj vzkaz Radim Fiala, který hraje v pohádce zástupce lidí.

Pohádka Největší dar vypráví o rovnováze mezi lidmi a slovanskými bohy. Tu se chystá narušit zlá bohyně zimy Morena, která chce na Zemi uvalit strašlivou věčnou zimu. Lidé a ostatní bohové musí spojit síly, aby její řádění zastavili. 

Bohy a bohyně hrají Boleslav Polívka, Anna Polívková, Chantal Poullain, Jiří, Dvořák, Pavel Nový, Petr Čtvrtníček, Sabina Rojková, Zuzana Slavíková, Martin Stránský, smrťáka hraje Petr Vančura, v lidských rolích se představí Radim Fiala nebo Radek Melša.

„Téma pohanských bohů je krásné. Hned mě zaujalo. Je to pohádka a české pohádky jsou povedené. Je to kus našeho národního bohatství,“ prohlásil Boleslav Polívka.