Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Lidé mohou na platformě Filmnazivo.cz zhlížet divadelní hry natočené kamerou

Kultura

  10:59
PRAHA - Lidé si mohou prohlížet na platformě Filmnazivo.cz divadelní představení, která zejména během první vlny pandemie dostala filmovou podobu. Ke zhlédnutí budou již promítané Filmy Naživo, cena vstupenky bude na jednotlivé akce stanovena fixně. Nyní činí 99 korun, živá představení budou mít jinou cenu, uvedl Petr Slavík za společnost CinemArt, který je distributorem Filmů Naživo do kin.

Amerikánka foto: Jatka78

Při jarní vlně pandemie koronaviru natáčelo a živě streamovalo svá představení několik českých souborů. Z ambice zpřístupnit široké veřejnosti živou kulturu v čase krize se tak zrodila kinematografická forma Film Naživo. Později, když se kina v létě opět otevřela, se přímé přenosy inscenací divadelních her v neobvyklých prostředích vysílaly v kinech. Nyní se takto pořízené záznamy divadelních her staly základem platformy Filmnazivo.cz.

Filmů Naživo je zatím deset. Na internetu a v kinech je vidělo dohromady 40 tisíc diváků, na sociálních sítích měly podle Slavíka dosah až dva miliony lidí.

Diváci budou moci vidět představení Amerikánka souboru Heaven´s Gate, kde účinkují Tereza Ramba a Eliška Křenková a režíroval ji Tauš. Vypráví v ní příběh inspirovaný skutečným osudem dívky hledající své místo ve světě během těžkého dětství. Dalšími již natočenými inscenacemi jsou hry souborů La Putyka, Losers Cirque Company, Divadlo Na zábradlí a Vosto5.

„V tento okamžik je cena 99 korun v režimu odložené sledovanosti stávajících filmů. Živé akce budou naceněné jinak podle formátu,“ uvedl Slavík. Polovina částky půjde souborům či umělcům. Diváci budou také moci zaplatit cokoliv navíc na podporu charitativních projektů Amerikánky, jedné z uváděných inscenací. Zdarma budou mít přístup dětské domovy spolupracující s organizací Dobré víly dětem a v odložené sledovanosti i střední školy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!