Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Loutka plná energie. Balet Národního divadla uvede světovou premiéru svých novinek na internetu

Phoenix - Puppet - Douglas Lee. foto: ND - Serghie Gherciu

PRAHA - Balet Národního divadla i přes koronavirová omezení nezahálí. Dva nové kousky představí již brzy na sociálních sítích a serveru YouTube. Stojí za nimi dva špičkoví choreografové Douglas Lee a Alejandro Cerrudo.
  18:00

Ve čtvrtek 18. 3. 2021 v 19 hodin uvede Balet ND online dílo Puppet (choreografie Douglas Lee) a za týden nato 25. 3. 2021 v 19 hodin Dos soles solos (choreografie Alejandro Cerrudo) ve světové premiéře na Youtube kanále Baletu ND.

Phoenix - Puppet - Douglas Lee.
Phoenix - Dos soles solos - Alechandro Cerrudo.

„Můj balet se jmenuje Puppet (Loutka). Velmi rád využívám pružnosti lidského těla, abych vytvořil krásu, nicméně myšlenka loutkohry naznačuje použití vnější síly, která tanečníkem pohybuje a ohýbá jej mnohdy až do nepřirozených úhlů. To vše na sále zkoumám. Symbolické postavy jako loutka probouzejí v lidech tvořivost a fantazii. Je to stejná energie, která diváky táhne do divadla na balet,“ představuje své dílo Lee.

Cerrudo volil jiný postup: „Když přijdu na baletní sál, už nepřemýšlím o slunci, smrti ani znovuzrození. Jen poslouchám hudbu a pozoruji tanečníky a postupně spolu vytváříme něco nového. Napadá mě k tomu citát od Chrise McCandlesse: Životní radost se rodí z nových zážitků, neexistuje větší potěšení, než mít před sebou horizont, který se neustále mění a na němž každý den vychází nové, jiné slunce.“

Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...