Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Love: nové album Beatles

Kultura

  11:39
PRAHA - Ačkoliv jsou dva členové nejslavnější rockové kapely všech dob již po smrti, vychází kapele Beatles 20. listopadu nové album, nazvané Love. Pochopitelně neobsahuje žádné nové skladby.

Beatles na snímku z roku 1964 foto: Apple Corps/EMIReprofoto

Autorem remixovaných a lehce pozměněných klasických nahrávek Beatles je producent a zvukový mistr George Martin, pro svůj tvořivý přínos na nahrávkách Beatles často označovaný za pátého člena slavné kapely, společně se svým synem Gilesem. Šestadvacet úprav dobře známých skladeb na desce Love vzniklo na zakázku pro představení divadelní společnosti Cirque du Soleil, která uvedla 30. června letošního roku stejnojmenný beatlesovský muzikál s tanečníky, akrobaty, vizuálními a divadelními efekty na scéně The Mirage v Las Vegas.

I to, co si Ringo nepamatuje
O práci s původními nahrávkami Beatles požádali George Martina dva zbývající členové Beatles, Paul McCartney a Ringo Starr, společně s Yoko Ono a Olivií Harrisonovou. „Chtěl jsem vytvořit atmosféru koncertních nahrávek,“ vysvětluje George Martin v krátkém dokumentárním filmu.

„K dispozici jsem měl všechno, co se mnou Beatles natočili od roku 1962. Když slyšel výsledek Paul McCartney, povzbuzoval nás, že můžeme zajít ještě dál. Beatles nikdy nenatočili nic obyčejného, snad proto se mu výsledek tak líbil.“ Slova uznání měl pro práci otce a syna Martinovy také Ringo Starr. „George a Giles odvedli při míchání těch snímků skvělou práci. Dokonce slyším věci, o kterých si ani nepamatuji, že jsme je tam nahráli,“ citují bubeníka Beatles propagační materiály firmy Apple Corps, která desku vydává.

„Režisér představení Love chtěl, abychom ukázali, jak Beatles ve studiu tvořili a experimentovali,“ vzpomíná Giles Martin. „Yoko Ono nám přinesla staré demonahrávky, kde zpívá John písničku Strawberry Fields Forever, tak jsme se v duchu originálu rozhodli zkombinovat tyto rané nahrávky s konečnou podobou písničky.“

Ve skladbě Octopus's Garden pro změnu spojili Ringův zpěv se smyčci původně nahranými v písničce Goodnight. „Táta mě upozornil, že pokud smyčce ještě zdvojím a nechám sloku dvakrát tak dlouhou, zpěv lépe vyzní. Jako obvykle měl pravdu,“ přibližuje práci na nových úpravách skladeb Beatles producent Giles Martin.

Album Love vychází na disku ve zvukovém formátu 5.1. a jde o DVD-Audio/DVD-video hybrid. Přestože bylo vytvořeno k přehrávání na DVD, neobsahuje žádné vizuální prvky; audionahrávka je ve vysokém zvukovém rozlišení. „Jde o způsob, jak Beatles znovu představit,“ vysvětluje Giles Martin. „Třeba jim album Love vychová novou generaci posluchačů.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!