Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Mácháč ve znamení šťastných sedmiček

Kultura

  23:40
PRAHA - V magii šťastných sedmiček uvěřili pořadatelé populárního festivalu Mácháč. Milovníci elektronické hudby se s festivalovou sezonou už posedmé rozloučí na pláži Klůček v Doksech a bondovské číslo bylo vetknuto i do loga festivalu.

Sedm djů se také představí na hlavním pódiu, většina návštěvníků se však těší na osmého z nich. Elektrizující atmosféra se dá čekat krátce po půlnoci, kdy se za gramofony objeví zřejmě nejvýraznější postava elektronické hudby posledních patnácti let – Carl Cox. Obrýlený tlouštík s nezaměnitelnou mezerou mezi předními zuby se do České republiky vrací po více než dvou letech, kdy na roudnické letiště dorazilo na festival v produkci „božského (britského) Káji“ téměř deset tisíc tanečníků.

Organizátoři věří, že charisma čerstvě pětačtyřicetiletého rodáka z Oldhamu zafunguje i v srpnu 2007. Jenže časy v říši rovných beatů se mění proklatě rychle. Zatímco před dvěma lety znělo na tanečních festivalech nejhlasitěji jiskřivé a rychlé techno, hitem letošní festivalové sezony je výrazně pomalejší minimal, vokálněji laděný trance, zběsilé tempo hardtechna nebo bláznivý discopunk (či nu-rave).

Sladší tovary než před dvěma lety vycházejí také z dílny samotného Coxe. Stále však chutnají hutným tanečním rytmem, slibujícím – spolu se spontánní komunikaci dje s publikem a mimořádnou schopností vstřebat atmosféru tanečního parketu – mimořádně energický zážitek. Pořadatelé vložili bank na kartu s „černým králem“ a nezbývá než doufat (kromě vyvedeného počasí), že o tuto tradiční polohu techna a housu clubbeři v Čechách a na Moravě stále stojí.

Ani při dalších jménech nevkročila pořádající agentura do neznámé vody a vsadila především na léty ověřenou jistotu. Na hlavním pódiu bude Coxovi sekundovat výborný bavič a zkušený dj Josh Wink, jehož kariéra je však živena z velké části už jen remixy z producentsky plodných devadesátých let. Na loňský experiment naváží ve společném vystoupení nejpopulárnější česká djka Lucca a uznávaný kytarista Michal Pavlíček. A ani jména Loutka, Martin Gredner, Philip Straub (dříve Felipe) či Kaisersoze nemusí většina návštěvníků zadávat do googlu. Hudební osvěžení se skrývají s výjimkou Gavyna Mytchela na vedlejších pódiích – tipem na tajný trumf jsou zejména britské projekty Adventures Close to Home a Get Shakes.

Na druhou stranu, festival Mácháč nemá hudebně osvětové ambice jako kupříkladu Summer of Love, ale spíš genius loci s pláží, vodou a roztancovanou tečkou za letními prázdninami. A dostat na ni do severních Čech jednoho z nejžádanějších djů světa, zaslouží nemalou dávku uznání.

Autoři:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....