Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Madonně chybí takt, ne odvaha

Kultura

  11:09
PRAHA - V zahraničí zvedá Madonnino turné představitele náboženských skupin ze židlí a přináší zpěvačce ještě větší popularitu. České církve ale nechává její vystoupení, v němž se zpěvačka dává při baladické písni Live To Tell připoutat na lesklý kříž a korunovat trnovou korunou, vcelku chladné.

Madonna foto: BERTRAND GUAYAFP

Scénu ukřižování doprovází projekce obrazů chudoby v rozvojových zemích doplněné informací, že na Zemi je kvůli nemoci AIDS 12 milionů sirotků. V pátek se poblíž Kremlu konala demonstrace proti Madonnině vystoupení v Moskvě. Jak uvedla agentura Reuters, koncert konaný 11. září je podle demonstrujících urážkou náboženského cítění věřících a zneuctěním památky obětí útoků na New York, od nichž téhož dne uplyne pět let. Zástupci tamější pravoslavné církve vyzvali své členy k bojkotu koncertu.

Sex, kabala a diskotéková koule

Víc než zpěvačka je Madonna vizuální umělkyně a tanečnice. Její klip k písni Like a Prayer (1989) s hořícími kříži a černým světcem, jehož zpěvačka svádí, získal prvenství v anketě MTV o video, které porušilo všechna pravidla, i odsudek Vatikánu. Eroticky otevřené scény vyměnila nedávno Madonna za citáty z kabaly i bible.

„Proč má člověk s takovým talentem zapotřebí upozornit na sebe tím, že pozuráží tolik lidí?“ ptá se v nedávném prohlášení Anglikánská církev. Německo, kde Madonna koncertovala minulý týden, dokonce zvažovalo žalobu pro porušení zákonů ochraňujících náboženské přesvědčení a v Římě se proti jejímu koncertu dokonce spojili zástupci tamějších církví i židovské obce.

Ohlasy věřících ovšem nejsou jen odsuzující. V USA se Madonny zastala teoložka Donna Freitasová, která tvrdí, že Madonna dělá svým výstupem s křížem církvi velkou službu. „Svým studentům vysvětluji, že mají v ukřižovaném Ježíši vidět každého člověka. Vidět na jeho místě Hispánce či Afroameričana pro ně není tak těžké. Ale představit si na Ježíšově místě ženu je pro ně téměř nemožné,“ uvedla v rozhlasové stanici NPR.

S Mohamedem by asi narazila
Nad výstřelky protřelé umělkyně lze mávnout rukou. Že doba nepřeje hrám s náboženskými symboly, ovšem upozorňuje evangelický farář Miloš Rejchrt. „Náboženské cítění je delikátní záležitost, jak nedávno připomnělo dění kolem karikatur proroka Mohameda. Kdo demonstruje svou svobodu či nápaditost profanací toho, co je mnoha lidem posvátné, zahrává si s ohněm.“ Zároveň ovšem dodává, že církevní představitelé by měli pobouřené věřící napomenout za malověrnou přecitlivělost a vést k silné víře, kterou žádné karikování nezviklá.

Podobný nadhled si několik dní před Madonniným vystoupením v Praze zachovává většina představitelů českých církví. Jak říká Kateřina Rózsová, mluvčí České biskupské konference, představitele českých katolíků Madonna sama nijak zvlášť neznepokojuje. Církev však její koncerty monitoruje proto, že se novináři jejích zástupců neustále dotazují na názor. „Že je církev se svým vyjádřením ve vyčkávacím postoji, se mi líbí,“ říká katolický kněz Ladislav Heryán. „Možná se prostě k tomu vyjadřovat nechce, což by podle mne bylo nejlepší.“ Viděno zblízka je tedy pozdvižení kolem Madonnina kříže přehnané a tuzemští představitelé církví zpěvaččině nápadu vytýkají jedině nedostatek citlivosti a úcty.

Za nemorální považuje zneužívání náboženského symbolu David Novák, kazatel Církve bratrské. Na dotaz, zda by členům své církve rozmlouval návštěvu koncertu, ovšem odpovídá záporně. „Protože ve sboru, do něhož chodím, jsou myslící lidé, nijak bych se o jejich víru neobával.“

Jak je ale vidět z obrovského zájmu o turné, ve výsledku Madonnina provokační strategie zafungovala skvěle. Křesťané protestují a zajišťují tím zpěvačce větší pozornost. Stejně jako v minulosti je tedy Madonna vítězem. Sama zpěvačka vystoupení na kříži brání. Tvrdí, že jeho smyslem je i přimět lidi, aby přispěli na boj s nemocí AIDS. „Nemyslím si, že by se na mě Ježíš hněval za poselství, které se snažím předat,“ bránila se v rozhovoru pro New York Daily News.

Čekat od ní citlivost, úctu či takt ale jednoduše není na místě. Zpěvačka si je ovšem nejspíš dobře vědoma toho, kam až může zajít. Že něco jiného by bylo například vydat se na turné po arabském světě s podobiznou proroka Mohameda.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!