Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Malá ochutnávka: Jak si atletka Madonna podmaňuje Prahu

Kultura

  21:10
PRAHA - Na pražském Chodově začal dlouho očekávaný koncert americké hvězdy Madonny. Co mohou návštěvníci očekávat? Tady je malá nápověda...

Madonna při koncertu foto: AFP

Třicet koncertů ve dvou letních měsících - to je koncertní plán Madonny v rámci jejího evropského Sticky&Sweet Tour. Dvouhodinová energická show, přesná choreografie, zpěv bez playbacku.

Krátce po skončení koncertu...

RECENZI LN pražského koncertu najdete zde už dnes večer

Maraton, na který se vrcholová atletka "Madge" připravuje až čtrnáct hodin denně v tělocvičně. Nákladná okázalá show nenechá nikoho na pochybách, kdo je dnes nejlépe vydělávající žena v hudebním byznysu. "V prvoligové přehlídce tanečního a hudebního spektáklu zůstává královna popu bez konkurence a neporažena," napsaly The Times o aktuálním turné.

Zpěvačka nenechává nic náhodě, nikdy neimprovizuje, nikdy neriskuje, všechno musí být perfektní. Když není, tak se zlobí.

Na chvíle pro proslovy k divákům, které plní přesně zamířenými vtipy a bonmoty, je přesně vyhrazený čas. Ne všude a vždy se nabídne taková příležitost urážet papeže jako v Římě, ale její číslo z období amerických prezidentských voleb zůstává nepřekonáno. Na obrovských obrazovkách byl tehdy za zvuku písně Get Stupid promítán sestřih největších katastrof na zemi a mezi fotkami Hitlera a Mugabeho byl zasazen John McCain, zatímco Barack Obama byl zobrazen ve společnosti Johna Lennona, Gándhího a Ala Gorea. McCainovi lidé se mohli zbláznit vzteky.

Není námitek Samotný program koncertu nabízí vyrovnaný průřez nevyrovnanou kariérou, ale v novém Madonnině podání se i ta nejméně výrazná skladba tváří jako nejvýznamnější bourák hitparád a nejoblíbenější fanouškovský evergreen.

Holiday, singl z debutu, koření vzpomínkou na Michaela Jacksona, od kterého si na jeho počest zapůjčí tři skladby a taneční pohyby. Podobně vzdá hold také kapelám Sex Pistols nebo The Knacks.

Diváci, které ještě stále víc zajímá Madonnina hudba než vizuálně přitažlivý cirkus, který turné slibuje, nepochybně ocení sbírku hitů z 80. let La Isla Bonita, Dress You Up, Like a Prayer, Vogue nebo Into the Groove. I na hosty - kromě desítek profesionálních tanečníků - dojde: virtuální duet velkého pozdního hitu 4 Minutes zpívá s Justinem Timberlakem a Timbalandem.

Madonna, v padesáti letech na dalším vrcholu své kariéry, si svůj úspěch umí vydřít, a diváci tuto schopnost dokážou ocenit.

Proti jejímu statusu královny popu není žádných námitek.

Autoři: