Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Naivní nalezenec Kotrba: malíř, po kterém zůstalo jenom dílo. Ale fantastické


Obraz Josefa Kotrby | foto: Arthouse Hejtmánek

Premium Recenze
Pražský podnik Arthouse Hejtmánek, lokalizovaný na adrese Goetheho 17/2, je něco jako bytová galerie. Pár malých a ještě menších místností, stěny všude hustě obsypané obrazy. Jenže jakými obrazy: do konce října tady visí víc než stovka prací Josefa Kotrby, „nalezeného malíře“. To zní víc než slibně. Minimálně proto, že nález je vždycky víc než ztráta.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Nalezenec Kotrba toho po sobě moc nezanechal. Rok a místo narození: 1896, Praha. Rok a místo úmrtí: 1984, Králův Dvůr u Berouna. Plus pár dat a faktů mezi tím. Studoval architekturu na Akademii výtvarných umění u Jana Kotěry. Absolvoval 1923. Pak se přesunul na královodvorskou štaci, kde se živil jako projektant a stavbyvedoucí. Nezůstalo žádné foto, nedochovaly se žádné deníky, nežije žádný potomek.

Kotrba samozřejmě nikdy nevystavoval sólo. A pokud někde skupinově, pak výjimečně, v druhém, spíš třetím plánu. Tenhle malíř je dneska, skoro čtyřicet let po své smrti, terra incognita. Skvělé pole pro mystifikační hru. Pokud by stála za to. Milan Kundera by z něj měl každopádně radost: ne autor – jenom dílo je to, o co tady jde!

Těch děl mluví na výstavě celé hrozny. Loni objevené náhodou na půdě jednoho domu ve jmenovaném Králově Dvoře. Celkem kolem tří stovek kusů. Některé kusy jsou signované, většina nikoli, minimum má nějakou dataci.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: